Ar putea Dunărea să curgă înapoi? E adevărat că mai multe cutremure au făcut ca Mississippi să curgă înapoi?

19.02.2019
Ar putea Dunărea să curgă înapoi? E adevărat că mai multe cutremure au făcut ca Mississippi să curgă înapoi?

Cum ar fi ca, într-o zi, să vedem Dunărea cum curge înapoi? Un scenariu demn de un film Science Fiction. Și totuși, nimic nu pare a fi imposibil. Cu atât mai mult cu cât în urmă cu mai bine de 200 de ani, mai multe cutremure au făcut ca fluviul Mississippi să curgă… înapoi.

Cu o lungime de peste 3.700 de km, Mississippi este unul dintre cele mai lungi fluvii din lume. În luna decembrie a anului 1811, o forţă nebănuită s-a abătut asupra zonei mijlocii a văii Mississippi. O serie de cutremure mari a făcut ca albia fluviului să se ridice şi să se coboare asemenea unei mări agitate. Erau atât de violente unduirile pământului, încât pe data de 7 februarie 1812, chiar mai sus de New Madrid (Missouri), puternicul fluviu a început să curgă spre nord în loc să-şi urmeze drumul firesc spre sud.

Conform martorilor vremii, au fost trei cutremure mari, de peste 8 grade pe scara Richter fiecare. Oamenii se temeau că va veni sfârșitul lumii. „Dacă nu fugim de-aici, pământul o să ne înghită de vii”, titrau ziariștii vremii, speriați de forța naturii. Aceste trei cutremure se numără printre cele mai puternice din istoria omenirii, deși în urmă cu 200 de ani nu erau măsurători care să stabilească intensitatea seismului.

Cutremurele de la New Madrid au format pe fluviu, în apropierea oraşului, cascade temporare. În albia fluviului Mississippi au apărut crăpături imense și din pricina acestora s-au format vârtejuri nemiloase.

Așadar, ar putea Dunărea să curgă înapoi?

Dunărea este singurul din Europa care curge de la vest la est, cele mai multe ape curgătoare având un curs de la nord la sud. Doar niște fenomene ieșite din comun, așa cum sunt cutremurele, ar putea să schimbe cursul Dunării. Totuși, fluviul nostru nu este în vecinătatea dintre două plăci tectonice, astfel că riscul de apariție a unor cutremure uriașe este destul de mic.

De unde vine denumirea de „Dunăre” și ce simbolizează ea?

Dunarea
Fluviul Dunărea
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot