Ce conține kit-ul de cutremur? De unde poate fi achiziționat?

16.02.2023
Ce conține kit-ul de cutremur? De unde poate fi achiziționat?

Cutremurele din ultimele zile din regiunea Olteniei au trezit la viață autoritățile române. Instituțiile au înțeles într-un fel sau altul că este vorba doar de timp până când țara noastră va fi zguduită de un seism puternic, precum cel din 1977. Drept urmare, se încearcă prin diferite metode conștientizarea populației și ce trebuie să facă într-o situație de genul acesta.

Potrivit specialiștilor în seismologie, fiecare casă ar trebui să aibă un kit de supraviețuire care să conțină apă și mâncare pentru două, trei zile, dar și o lanternă, un fluier și folie termoizolantă. Totodată, oamenii dintr-o locuinţă ar trebui să stabilească dinainte unde să stea în cazul unui cutremur puternic și toată lumea să știe de kit-ul de supraviețuire.

Ce se află în kit-ul de supraviețuire și de unde poate fi achiziționat?

Kit-ul de supraviețuire în cazul unui cutremur puternic nu este altceva decât un rucsac cu mai multe obiecte în el. Tot ceea ce se află în acel rucsac are o importanța vitală, fiindcă nu se știe niciodată cât poate să stea o persoană sub dărâmături până când autorităţile o salvează.

Așadar, kit-ul de supraviețuire ar trebui să conțină în mod obligatoriu apă, conserve sau batoane proteice, baterii, lanternă, un aparat radio, un fluier, o trusă de prim-ajutor și folie termoizolantă. Rucsacul ar trebui amplasat într-un loc al casei accesibil tuturor locuitorilor, iar de el să știe toată lumea.

Înainte de producerea unui cutremur este foarte important să ne informăm din surse sigure privind modul corect în care să ne comportăm în cazul producerii unui seism. Totodată, ar trebui să stabilim cu familia sau cu prietenii un loc de întâlnire pentru situația în care cutremurul ne surprinde în locuri diferite, a explicat Petruța Precup, reprezentantul Serviciului de pregătire a populației din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU-BIF), la Pro TV.

Specialiștii în situații de urgență recomandă ca membri unei familii să facă simulări pentru a verifica dacă toată lumea știe unde să se ascundă în caz de cutremur și știe unde se află kit-ul de supraviețuire. Rucsacul ar putea să mai conțină și un băț luminiscent pentru a vedea în întuneric și bandă adezivă pentru izolarea hainelor și a încălțămintei, în caz că există multă apă în jur.

Un astfel de kit de supraviețuire, în caz de cutremur, poate fi achiziționat fie de la Crucea Roșie, fie de la magazine specializate, iar prețul variază de la aproximativ 400 de lei până în jur de 2500 de lei.

Foto: digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot