Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

15.02.2023
Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

Cutremurele sunt unul dintre cele mai devastatoare evenimente naturale care pot sa ne afecteze. După cutremurul devastator din Turcia, mulți se întreabă ce ar trebui să facă în cazul unui seism. Pentru a fi în siguranță în timpul unui cutremur, trebuie să luam măsuri de prevenție și să știm cum să reactionam.

Ce conține un kit de cutremur?

Primul pas este să te informezi cu privire la masurile preventive. Trebuie sa stii locurile sigure din casa sau din zona în care te afli.

Este important să ai pregatit un kit de urgență, care sa contina apa, alimente neperisabile, trusa de prim ajutor, o lanternă si baterii de rezervă.

În cazul în care esti în interior, trebuie să te adăpostești sub o masa solidă sau să te adăpostești sub o ușa puternică sau în colțul camerei. Nu sta in apropierea ferestrelor sau a obiectelor care s-ar putea prabusi.

Daca te afli in exterior, trebuie sa te îndepărtezi de cladiri, copaci, stâlpi sau alte obiecte care ar putea cadea.

Daca esti în masina, opreste-te într-un loc deschis si stai cât mai departe de cladiri sau copaci. Nu stationa în apropierea podurilor, a imobilelor sau a zonelor cu alunecări de teren.

Este important să fii la curent cu informatiile oferite de autoritati, prin intermediul televizorului, radioului sau al telefonului mobil.

În cazul în care în urma unui seism rămâi blocat în interiorul unei clădiri, încearcă să te faci auzit prin lovirea unui obiect metalic sau prin strigăt. Dacă esti intr-un imobil aflat in constructie, nu incerca sa te deplasezi prin interior. Asteapta ajutorul specializat. În cazul în care esti prin zona de coasta, trebuie sa te departezi de plaja si să te adapostesti la altitudine. În anumite țări un seism poate provoca valuri de tip tsunami.

Dupa ce a trecut cutremurul, este important să fii precaut cu privire la eventualele replici.

Salvează-te pe tine, nu obiectele personale

Nu încerca să îți salvezi obiectele personale în timpul cutremurului. Siguranta ta este cea mai importantă.

Este important sa astepti confirmarea autoritatilor inainte de a reveni la locuinta sau la zona afectata.

In cazul in care ai suferit răni, cere ajutorul autoritatilor sau al unor persoane specializate in primul ajutor.

Daca ai copii, asigura-te că acestia sunt conștienți de măsurile preventive si de procedurile de siguranta in caz de cutremur.

În cazul în care nu ești sigur de măsurile preventive pe care trebuie să le iei, întreabă autoritatile sau persoanele specializate in domeniu.

În general, este important sa ai o atitudine precauta si sa iei toate masurile preventive necesare pentru a fi in siguranta in caz de cutremur.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot