De ce Dunărea formează o deltă la vărsare?

28.09.2020
De ce Dunărea formează o deltă la vărsare?

Apele Dunării, care se varsă în Marea Neagră, formează cea mai mare și mai bine conservată deltă din Europa. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroasele sale lacuri și mlaștini.

De ce Dunărea formează deltă la vărsare?

Râurile și fluviile izvorăsc din munți, curg din câmpie în văi formate printr-o alunecare de teren, iar ulterior, când își scurg apa în mare sau în orice alt curs de apă, acestea formează estuar sau deltă. Vechile civilizații s-au format de-a lungul văilor râurilor și deltelor datorită fertilității terenurilor sale.

Deltele se formează pe un teren cu pantă lină, în regiuni unde mareea este scăzută sau chiar nesemnificativă şi în dreptul zonelor de coastă fără curenţi litorali puternici care să împiedice acumularea de aluviuni.

Care este dferența dintre estuar și deltă?

Delta este o zonă triunghiulară joasă a depozitelor aluvionare în care un râu se împarte înainte de a pătrunde într-un corp de apă mai mare, iar estuarul este o zonă în care apa sărată a mării se amestecă cu apa dulce a râurilor.

După modul de formare, conform descoperă.ro, estuarul se formează dintr-un orificiu de maree, care ablează albia râului și transportă nămolul spre mare, pe când delta se formează atunci când râurile își scurg apa în mare sau în orice alt curs de apă, împreună cu sedimentele de la gura râului. Dacă aceste sedimente nu se pot duce de valuri și maree, ele se acumulează în straturi formând o deltă.

Estuarele nu formează terenuri fertile, pe când în deltă sedimentele transportate de râuri formează un teren fertil. Datorită acestui lucru delta este potrivită pentru agricultură, deși regiunea poate fi predispusă la inundații.

Rezervația Biosferei Delta Dunării (DDBR) a fost desemnată de către Guvernul român în 1990, decizie confirmată apoi de Parlamentul României prin legea 82 din 1993. Valoarea universală a rezervei a fost recunoscută de către Programul Man and Biosphere al Unesco în 1990 prin includerea sa în rețeaua internațională de rezerve ale biosferei.

Delta Dunarii

 

Curiozități despre Delta Dunării:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot