De ce Marea Neagră nu are maree? Ce este mareea?

20.04.2021
De ce Marea Neagră nu are maree? Ce este mareea?

Marea Neagră este o întindere de ape poziționată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Suprafața acesteia măsoară 423.488 kilometri pătrați. Lângă Ialta, Crimeea, se găsește cel mai adânc punct al mării care măsoară, conform cercetătorilor, 2212 m.

Este adevărat că Marea Neagră nu are maree?

Marea Neagră are un volum de apă de 547.000 kilometri cubi și o salinitate de 22,03 g/l%. Potrivit măsurătorilor, Marea Neagră are maree, însă este una de mică amplitudine, de circa 12 cm. Trebuie specificat că Marea Neagră are mareea atât de mică, fiindcă are o singură ieșire prin strâmtoarea Bosfor, iar fluxul și refluxul sunt stopate, astfel.

Așadar, Marea Neagră are flux și reflux, în special primăvara, după topirea zăpezilor când Dunărea varsă în mare o importantă cantitate de apă. Diferenţa dintre înaintarea mării spre uscat şi retragerea ei este de doar 10 – 12 centimetri, de aceea mareea nu este sesizabilă la nivelul Mării Negre. Fluxul se produce la orele 06.00 şi 18.00, iar refluxul la orele 12.00 şi 24.00.

De ce se numește Marea Neagră?

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Pe Glob există zeci de mări, fiecare cu denumirea ei. Totuși, când vine vorba despre denumiri cromatice, cele mai cunoscute mări sunt Marea Roșie, Marea Galbenă, Marea Albă sau Marea Neagră.

Ce este mareea?

Marea reprezintă oscilația periodică a nivelului unei mari sau a unui ocean. Nu multă lume știe, însă, fluxul și refluxul apar datorită forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui. În timpul fluxului are loc o creştere treptată a nivelului mării sau a oceanului şi acoperirea cu apă a unei fâşii din uscat. În timpul refluxului are loc o scăderea treptată a nivelului mării sau a oceanului şi retragerea apelor de pe fâşia de uscat acoperită anterior.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot