Este adevărat că Dunărea nu a fost tot timpul navigabilă și oamenii care veneau cu vaporul mergeau și pe jos?

29.03.2021
Este adevărat că Dunărea nu a fost tot timpul navigabilă și oamenii care veneau cu vaporul mergeau și pe jos?

Dunărea este al doilea cel mai mare fluviu ca lungime din Europa. Aceasta izvorăște din munții Pădurea Neagră, din Germania, și merge spre sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. Fluviul parcurge 10 țări până la vărsarea în Marea Neagră: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Dunărea este impresionantă și are un bazin de colectare de 800.000 kilometri pătrați, fiind al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga. La capăt, unde Dunărea se revarsă în Marea Neagră s-a format Delta Dunării, o regiune care este protejată prin lege.

Dunărea nu a fost tot timpul navigabilă

Dunărea, care are o lungime foarte mare, nu a fost întotdeauna navigabilă pe toată distanța ei. De exemplu, în zona Porților de Fier circulația navelor era aproape imposibilă, din cauza bancurilor de nisip și stâncilor care provocau vârtejuri puternice de apă. Unele stânci nici nu erau vizibile și reprezentau un pericol în plus.

Ba mai mult, aici, Dunărea își îngusta cursul de la 2 km, cât avea la Belgrad, la doar 170 de m. Drept urmare, o bună perioadă de timp, pasagerii care veneau dinspre Viena sau Budapesta și ajungeau la Porțile de Fier erau transportați pe uscat, pentru a ocoli această zonă și erau îmbarcați pe vasele care circulau doar pe Dunărea de Jos (de la acest punct în aval). Practic, fluviul era rupt în două pentru navigație.

Fotografie din anul 1892, când lucrurile fuseseră terminate

Cum a fost remediată situația?

Autoritățile române au hotărât că trebuie făcut ceva pentru ca navigarea pe Dunăre să fie completă. Astfel, s-a început un proiect grandios de amenajare a cursului, opera contelui Széchenyi István. În anul 1833, au început dinamitarea stâncilor, degajarea albiei, realizarea unui canal navigabil de peste 3 kilometri și a drumului săpat în peretele defileului.

Orsova, fotografie din 1904 (Azopan.ro)

 

Lucrările au fost finalizate în anul 1890, iar porțiunea unde s-a muncit a primit numele de „Drumul lui Széchenyi”. În consecință, Dunărea a devenit un fluviu navigabil de la locul de unde izvorăște din munții Pădurea Neagră până la vărsarea în Marea Neagră. Cuvântul „Széchenyi” a fost cioplit în stâncă, în anul 1886, pe barajul care îi poartă numele, însă în prezent este acoperit de apă.

Prin câte brațe se varsă Dunărea în Marea Neagră?

Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale deltei: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Gura de vărsare a Dunării la Sulina este una dintre cele mai vizitate de către turiști. Pe imaginile filmate din aer se poate vedea cum apa dulce a fluviului se întrepătrunde cu apa sărată a Mării Negre.

De asemenea, de pe o barcă, priveliștea este superbă, iar curenții de aer se simt mult mai intens. Totodată, fluviul este mărginit de cordoane litorale astfel că se poate observa mult mai bine felul în care apa râului ajunge în mare. În plus, culoarea apei de mare diferă de cea a fluviului, lucru observabil cu ochiul liber.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot