Cum a fost Jules Verne împușcat de nepotul său?

20.04.2021
Cum a fost Jules Verne împușcat de nepotul său?

Jules Verne, considerat pe scară largă ca unul dintre părinții literaturii științifico-fantastice, a scris unele dintre cele mai faimoase romane de aventuri, inclusiv lucrări de bază precum „Călătorie către centrul pământului”, „Douăzeci de mii de leghe sub mare” și „În jurul lumii în 80 de zile”.

Pe lângă faptul că a ajutat la deschiderea unui nou gen de scriere, autorul francez a navigat și în lume, a avut o carieră de broker, s-a îndrăgostit de vărul său și a fost împușcat de nepotul său.

Jules Verne, crescut înconjurat de corăbii

La 8 februarie 1828, Pierre și Sophie Verne și-au ținut în brațe primul copil, Jules Gabriel, la casa mamei lui Sophie din Nantes, un oraș din vestul Franței. Locul de naștere al lui Verne a avut un impact profund asupra scrisului său. În secolul al XIX-lea, Nantes a fost un oraș portuar aglomerat, care a servit drept centru major pentru constructorii și comercianții francezi de nave, iar familia lui Verne locuia pe Ile Feydeau, o insulă mică, într-un afluent al râului Loire. Verne și-a petrecut copilăria urmărind corăbiile navigând în Loire și imaginându-și cum ar fi să urci la bordul lor. Mai târziu, el a așternut aceste amintiri timpurii ale vieții maritime în scrierile sale.

Tatăl său l-a vrut avocat

În timp ce Verne a fost pasionat de scriere încă din adolescență, tatăl său l-a încurajat să devină avocat. La scurt timp după căsătoria lui Caroline Tronson, verișoara de care era Jules Verne îndrăgostit, tatăl lui a vrut să-i vindece depresia fiului său, convingându-l să se mute la Paris pentru a studia dreptul.

Verne a absolvit diploma de drept în 1851. Dar a continuat să scrie ficțiune în această perioadă și a continuat să fie în opoziție cu tatăl său de-a lungul carierei sale. În 1852, tatăl lui Verne i-a aranjat să practice avocatura la Nantes, dar Verne a decis să-și construiască viața ca scriitor.

Timpul petreccut la Paris a coincis cu o perioadă de instabilitate politică intensă. Revoluția franceză din 1848 a izbucnit la scurt timp după ce Jules Verne s-a mutat în oraș pentru a studia dreptul. Deși nu a participat, el a fost izbitor de aproape de conflict și de consecințele sale turbulente, inclusiv de lovitura de stat care a pus capăt celei de-a doua republici a Franței.

„Joi luptele au fost intense; la capătul străzii mele, casele au fost doborâte de focul de tun”, i-a scris mamei sale în timpul luptelor care au urmat loviturii de stat din decembrie 1851, potrivit mentalfloss.com.

Verne a reușit să rămână în afara răsturnării politice în timpul în acei ani, dar scrierea sa a explorat mai târziu teme ale conflictelor guvernamentale. În romanul său din 1864, Contele de Chanteleine: povestea revoluției franceze, Verne a scris despre luptele oamenilor francezi obișnuiți și nobili din timpul războaielor revoluționare franceze, în timp ce romanul său Zborul în Franța a relatat aventurile de război ale unui căpitan de armată din 1792.

Broker pentru a-și plăti facturile

În mai 1856, Verne a fost cel mai bun bărbat la nunta celui mai bun prieten al său din Amiens, un oraș din nordul Franței. În timpul festivităților de nuntă, Verne s-a cazat la familia miresei și a întâlnit-o pe Honorine de Viane Morel, sora miresei. El s-a îndrăgostit de Morel, o văduvă de 26 de ani, cu doi copii, iar în ianuarie 1857, cu permisiunea familiei sale, cei doi s-au căsătorit.

Verne scria piese de teatru pentru teatrele din Paris, dar a fi dramaturg nu-l ajutau să plătească facturile. El avea nevoie de un venit stabil pentru a-și întreține familia. Cumnatul său i-a oferit lui Verne un post de broker, iar acesta a acceptat, renunțând la slujba de la teatru.

Totuși, nu a renunțat niciodată la pasiunea sa de mic copil. Se trezea devreme în fiecare zi pentru a scrie și a cerceta câteva ore înainte de a se îndrepta spre munca de zi cu zi.

Cum a fost Jules Verne împușcat de nepotul său?

În martie 1886, un incident traumatic l-a lăsat pe Verne, în vârstă de 58 de ani, invalid pentru tot restul vieții sale. Nepotul lui Verne, Gaston, care avea atunci douăzeci de ani și suferea de boli mintale, a devenit brusc violent, în detrimentul lui Verne. Scriitorul sosea acasă într-o zi când, din senin, Gaston l-a împușcat de două ori cu un pistol. Din fericire, Verne a supraviețuit, dar al doilea glonț pe care l-a tras Gaston i-a afectat piciorul stâng.

După incident, Gaston a fost trimis într-un azil mental. Nu a fost diagnosticat cu o tulburare specifică, dar majoritatea istoricilor cred că a suferit de paranoia sau schizofrenia. Verne nu și-a revenit niciodată complet din atac. Glonțul i-a afectat grav piciorul stâng, iar diabetul său a complicat procesul de vindecare. O infecție secundară l-a lăsat cu o boală vizibilă care a persistat până la moartea sa în 1905.

Foto: Wikipedia.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising