Cum arată mormântul lui Jules Verne? Unde se află acesta?

09.07.2021
Cum arată mormântul lui Jules Verne? Unde se află acesta?

În urmă cu 116 ani, pe data de 24 martie 1905, se stingea din viață la vârsta de 77 de ani, răpus de diabet. scriitorul francez Jules Verne. El a fost înmormântat în micuțul cimitir La Madeleine din orașul Amiens.

Povestea sculpturii de pe mormântul lui Jules Verne

La doi ani de la moartea celui considerat părintele literaturii science-fiction, pe mormântul acestuia a fost realizat un monument funerar inedit. Sculptura este intitulată „Vers l’immortalité et l’Eternelle Jeunesse” (n.n. – „Spre imortalitate și tinerețe eternă”) și a fost realizată de sculptorul local Albert Roze, care a dorit să aducă un omagiu celui care a fost Jules Verne.

Străjuită de solitarii fagi și platani, statuia îl înfățișează pe Jules Verne care, învelit într-un voal, ridică lespedea grea și iese până la jumătatea trupului din mormânt având fața și brațul drept îndrptate spre cer.

Sculptura a devenit iconică, astfel că, la chiar primul său număr, publicat în anul 1926, dar și timp de mai mulți ani după aceea, revista de science-fiction „Amazing Stories” a folosit pe prima pagină, lângă titlu, imaginea cu statuita de la mormântul lui Verne.

Michel, fiul scriitorului, a conceput o inscripție, pe care a săpat-o pe mormânt: „Spre nemurire și tinerețe eternă”.

Cine a fost Jules Verne?

Jules Verne a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii science-fiction. S-a născut la 8 februarie 1828, la Nantes, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai procurorului Pierre Verne și ai soției acestuia, Sophie Marie Adelaïde-Julienne Allotte de la Fuÿe.

În peste 40 de ani de activitate publicistică, el a scris 65 de romane, 20 de povestiri scurte, 30 de eseuri, dar și piese de teatru și lucrări geografice. Romanele sale au constituit sursă de inspirație pentru circa 1300 de filme artistice și de desene animate.

Cărțile lui au început să vadă lumina tiparului în 1863, atunci când Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi ai vremii, i-a publicat primul roman de aventuri, “Cinci săptămâni în balon”. Succesul de care s-a bucurat cartea a dus la semnarea unui contract de 20 de ani pentru o serie de “Călătorii extraordinare”.

Au urmat și alte capodopere care au fost bestselleruri: „Ocolul Pământului în 80 de zile”, „Călătorie spre centrul Pămîntului”, „De la Pământ la Lună”, „Insula misterioasă”, „Căpitan la 15 ani”, „Copiii căpitanului Grant”, „Căpitanul Nemo” sau „20000 de leghe sub mări”.

Jules Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie: 4702 de traduceri în 148 de limbi.

Deși operele sale au fost scrise în urmă cu peste un secol și jumătate, ele continuă să uimească și astăzi. Aventurile din cărțile scrise de Jules Verne nu sunt doar captivante, sunt considerate a fi adevărate viziuni asupra tehnologiei viitorului.

Foto: Maison Jardin

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot