Chinezii vor să conecteze Dunărea cu Marea Egee. Care este scopul și de ce România iese în pierdere?

21.07.2021
Chinezii vor să conecteze Dunărea cu Marea Egee. Care este scopul și de ce România iese în pierdere?

China are în vedere un proiect ambițios, dar fezabil, de peste 17 miliarde de dolari, care ar conecta fluviul Dunărea, al doilea cel mai lung râu din Europa după Volga, cu linia de coastă a Mării Egee printr-un nou canal care ar utiliza și sistemele fluviale Morava și Vardar/Axios. Canalul ar lega nordul Greciei până la Belgrad.

Belgradul nu este singurul oraș important situat pe Dunăre, ci și capitalele Austriei (Viena), Ungariei (Budapesta) și Slovaciei (Bratislava), alături de alte centre regionale majore.

Chinezii vor să facă un canal navigabil din Salonic până la Dunăre. Care este scopul?

Deși multă marfă chinezească ajunge deja în România prin Marea Neagră sau Rotterdam în Marea Nordului, un canal care leagă nordul Greciei de Dunăre aproape de Belgrad va reduce timpul de transport către Europa Centrală cu aproximativ trei zile și jumătate, China economisind astfel miliarde de dolari.

Proiectul canalului, împreună cu o nouă legătură feroviară care urmează aceeași axă verticală din nordul Greciei până la Belgrad, ar schimba radical opțiunile de transport în regiunea mai largă. Deși Grecia, Macedonia de Nord și Serbia vor beneficia foarte mult de aceste două proiecte de transport, cei mai mari pierzători vor fi Turcia și România.

În următorii ani aceste țări nu vor mai avea milioane de tone de marfă destinată Europei Centrale trecând prin strâmtoarele Dardanelle și Bosfor și Delta Dunării. Efortul Chinei de a avea cât mai multe rețele și opțiuni de transport favorizează în cele din urmă o regiune care a fost uitată în cea mai mare măsură în ceea ce privește dezvoltarea.

Eventuala construcție a unei legături feroviare și a unui canal din Salonic va fi o lovitură majoră pentru Turcia, deoarece va fi complet ocolită. În esență, Turcia va rămâne o putere terestră așa cum a fost dintotdeauna, în timp ce Grecia, care deține deja cea mai mare flotă comercială din lume măsurată în tonaj, va avea mai multe încărcături asiatice în porturile sale.

Serbia va prospera totuși în viitorul apropiat pe măsură ce va deveni mai integrată în rețelele economice și de transport din Balcani și Europa care fac legătura cu inițiativa Chinei.

Foto: Captură Youtube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot