Poveștile oamenilor care au încercat să scape de Ceaușescu trecând Dunărea înot

22.06.2023
Poveștile oamenilor care au încercat să scape de Ceaușescu trecând Dunărea înot

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră în Germania și se varsă în Marea Neagră din România. Regimul comunist din epoca lui Nicolae Ceaușescu a fost unul restrictiv care a reușit, de-a lungul timpului, să distrugă mai multe familii. Mulți nu s-au împăcat cu ideea de a trăi îngrădiți. Cum au încercat unii oameni să scape de comunism trecând Dunărea înot?

Dunărea, granița dintre viață și moarte

Dunărea

Dunărea este cel doilea cel mai mare fluviu din Europa, după Volga. Aceasta pleacă din Munții Pădurea Neagră, Germania și se varsă în Marea Neagră, în porțiunea României. Fluviul traversează mai multe capitale, printre care Viena, Bratislava și Belgrad.

Epoca comunistă a reușit să transforme inclusiv Dunărea. Au fost realizate numeroase pasaje, cel mai important fiind Canalul Dunăre-Marea Neagră. Unul dintre planurile mărețe ale conducătorilor socialiști privea construirea unui canal care să lege Bucureștiul de Dunăre, prin care să aducă turiștii mai repede în Capitală.

Fiind un regim represiv, ieșirea din țară fără acord era strict interzisă. În dorința unor vieți mai bune, democratice, mii de români au murit încercând să treacă Dunărea. Iugoslavia, un regim comunist mai deschis, reprezenta portița la care mulți cetățeni visau. Doar puțini reușeau să ajungă pe celălalt țărm al Dunării.

Mulți dintre ei au fost uciși de gloanțele trase de vameși, iar alții au plătit tribut Dunării. Conform unei statistici neoficiale, peste 16.000 de români au vrut sa fugă din țară, dintre care 12.000 au fost prinși. Pe timpul sezonului cald, traversarea Dunării era relativ posibilă. Iarna, oamenii încercau să se echipeze cu diferite costume de izopren. Malurile fluviului dintre România și Iugoslavia erau strict protejate de sistem, dovadă stând distanța de 40 de metri între aceastea în care oamenii nu aveau voie să pășească. Cei care reușeau să fugă, aspirau să ajungă în SUA, Austria, Canada, Franța sau Austria.

Dacă reuşeau să treacă Dunărea, oamenii cu studii superioare, cei bine pregătiţi profesional, nu erau returnaţi, ci erau trimişi într-un lagăr la Padinska Schela, aproape de Belgrad. Aici erau ţinuţi două-trei luni până când îşi întocmeau actele pentru a emigra în America, Australia, Canada, Germania, Franţa, Austria, relata în 2010 un fost grănicer, într-un interviu pentru adevarul.ro.

În Drobeta Turnu Severin, orice grănicer care prindea sau împuşca un fugar era promovat sau primea o lună de permisie.

Câți români au murit în perioada 1947-1989?

Regimul dictatorial a început în România la scurt timp după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Rapid, comunismul ajunge la putere, prima dată prin mâna lui Gheorghe Gheorghiu Dej, ulterior prin Nicolae Ceaușescu.

Victimele regimului se pot identifica prin asasinări, oameni care au murit în pușcării și cei dispăruți fără urmă. În felul acesta, cu ajutorul arhivelor și statisticilor a reieșit un număr de aproximativ 675.000 de oameni, intrați pe mâna Securității.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot