Când a fost construit Canalul Suez? De ce este important Canalul Suez?

31.03.2021
Când a fost construit Canalul Suez? De ce este important Canalul Suez?

Unul dintre cele mai importante proiecte făurite de om este, cu siguranță, Canalul Suez. Acest canal situat în Egipt și lung de 163 de kilometri face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, făcând distanța pe apă dintre Europa și Asia mult mai scurtă. Fără existența acestui canal, vapoarele care pleacă din porturile Europene ar trebui să ocolească Africa pentru a ajunge în Asia. În total, o economie de 24.000 de kilometri.

Canalul Suez a fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat pe data de 17 noiembrie 1869. În cel mai îngust punct al său, canalul are o lățime de 300 de metri. Există o singură bandă de navigație, cu mai multe locuri de depășire.

Cum a fost construit Canalul Suez?

În 1855, viceregele Egiptului a aprobat începerea campaniei de construcţie a unui canal maritim, accesibil navelor din toate ţările. La momentul respectiv, India era încă sub imperiul Marii Britanii, astfel că britanicii nu au dorit construirea canalului pentru că se teameau că existenţa Canalului Suez ar putea conduce la eliberarea Egiptului de sub dominaţia Turciei şi la slăbirea influenţei engleze in India.

15.000 de mile înseamnă aproximativ 24.000 de km

 

Construcția a fost extrem de dificilă întrucât inițial muncitorii nu aveau nici apă potabilă. În primii ani, apa potabilă pentru muncitori era adusă cu ajutorul a aproximativ 1600 de cămile. În anul 1863 s-a finalizat constructia unui mic canal pentru apă potabilă. Mii de salahori egipteni și-au pierdut viața din cauza condițiilor de lucru. Se estimează că 15 milioane de oameni au lucrat la Canalul Suez. Construcția a fost finalizată în 1869, iar pe 17 noiembrie o primă navă a străbătut canalul.

Ce modificări a mai suferit Canalul Suez?

În anul 1980 a fost inaugurat un tunel (Tunelul Ahmed Hamdi) pe sub canal, și începând cu 1999, canalul este traversat de o linie de înaltă tensiune. O linie de cale ferată aflată pe malul de vest parcurge paralel întreaga sa lungime.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot