Când a fost construit Canalul Suez? De ce este important Canalul Suez?

31.03.2021
Când a fost construit Canalul Suez? De ce este important Canalul Suez?

Unul dintre cele mai importante proiecte făurite de om este, cu siguranță, Canalul Suez. Acest canal situat în Egipt și lung de 163 de kilometri face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, făcând distanța pe apă dintre Europa și Asia mult mai scurtă. Fără existența acestui canal, vapoarele care pleacă din porturile Europene ar trebui să ocolească Africa pentru a ajunge în Asia. În total, o economie de 24.000 de kilometri.

Canalul Suez a fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat pe data de 17 noiembrie 1869. În cel mai îngust punct al său, canalul are o lățime de 300 de metri. Există o singură bandă de navigație, cu mai multe locuri de depășire.

Cum a fost construit Canalul Suez?

În 1855, viceregele Egiptului a aprobat începerea campaniei de construcţie a unui canal maritim, accesibil navelor din toate ţările. La momentul respectiv, India era încă sub imperiul Marii Britanii, astfel că britanicii nu au dorit construirea canalului pentru că se teameau că existenţa Canalului Suez ar putea conduce la eliberarea Egiptului de sub dominaţia Turciei şi la slăbirea influenţei engleze in India.

15.000 de mile înseamnă aproximativ 24.000 de km

 

Construcția a fost extrem de dificilă întrucât inițial muncitorii nu aveau nici apă potabilă. În primii ani, apa potabilă pentru muncitori era adusă cu ajutorul a aproximativ 1600 de cămile. În anul 1863 s-a finalizat constructia unui mic canal pentru apă potabilă. Mii de salahori egipteni și-au pierdut viața din cauza condițiilor de lucru. Se estimează că 15 milioane de oameni au lucrat la Canalul Suez. Construcția a fost finalizată în 1869, iar pe 17 noiembrie o primă navă a străbătut canalul.

Ce modificări a mai suferit Canalul Suez?

În anul 1980 a fost inaugurat un tunel (Tunelul Ahmed Hamdi) pe sub canal, și începând cu 1999, canalul este traversat de o linie de înaltă tensiune. O linie de cale ferată aflată pe malul de vest parcurge paralel întreaga sa lungime.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot