Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?

22.09.2022
Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?

Insula Șerpilor este cea mai apropiată insulă de țărmul României, situată la aproximativ 45 de kilometri. Clasificată ca fiind insulă stâncă, este formată din gresii dure silicoase și cuarțite. Solul este format dintr-o vegetație de stepă, neexistând vreun izvor de apă potabilă, fiind imposibilă locuirea de către oameni. După anul 1980, insulei i-a crescut importanța economică, fiind descoperite zăcăminte de petrol și gaz natural. 80% din suprafața insulei este pe partea României, iar 20% pe partea Ucrainei. Astfel ne întrebăm, cui îi aparține Insula Șerpilor, României sau vecinilor noștri ucraineni?

Istoria Insulei Șerpilor

Insula Șerpilor

Înainte de conflictele militare moderne, antichitatea preaslăvește această insulă ca fiind locul de odihnă pentru un erou legendar. Conform mitologiei grecești, zeița Thetis l-a rugat pe Poseidon să scoată din adâncuri această insulă pentru fiul ei, Ahile, eroul al Iliadei. Aici ar fi fost adăpostite rămășițele pământești ale lui Ahile și Patrocle. În 1823 sunt găsite ruinele antice ale unui templu și diferite vestigii sau ruine.

Tratatul de pace de la Versailles din 28 octombrie 1920 confirmă stăpânirea românească asupra Insulei Șerpilor, fiind trecută în 1938 în sectorul Dunării maritime. Acest statut a rămas până după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când URSS anexează ilegal mica insulă. Imediat după ocupare, sovieticii au construit o bază militară de supraveghere maritimă și aeriană. Martorii afirmă că de mai multe ori, pescarii români care au fost surprinși de furtună pe mare li s-a interzis acostarea la mal de către militarii sovietici. Ba mai mult, unii dintre ei au fost lăsați în apele învolburate, pierzându-și viața.

În anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Insula Șerpilor a intrat în componența Ucrainei. Un tratat frontalier dintre România și Ucraina a fost semnat la Constanța, acesta confirmând o colaborare și asistență comună în problemele de frontieră. Pe insulă se regăsesc o garnizoană militară, formată din debarcader militar, depozite sau instalații energetice, dar și un rezervor de apă.

Pe data de 24 februarie 2022, Federația Rusă trimite două nave de război pentru a ataca Insula Șerpilor. În aceeași zi, este invadată și capturată de forțele ruse. Potrivit informațiilor de la Moscova, un număr de 82 de militari au fost uciși în acest atac brutal. Ulterior, la data de 30 iunie 2022, Rusia a retras trupele din insulă, revenind militari ucraineni la post.

România a dat în judecată Ucraina

În urma dezbaterilor care s-au întins pe o perioadă de 5 ani, CIJ de la Haga a acordat 79,34% din zona disputată, României, iar Ucrainei 20,26% din zona disputată. Prin acceptarea acestei judecăți, litigiul teritorial a fost încheiat. Actualmente, singurele dispute teritoriale existente dintre România și Ucraina sunt pentru Insula Maican de pe brațul Chilia și partea de sud a Golfului Musura, din Sulina. În realitate, adevăratul litigiu dintre cele două țări nu a fost legat de insulă, ci de către platoul continental al acesteia, În urma conflictului, România a primit 9.700 de kilometri pătrați, iar Ucraina 2.300 de kilometri pătrați.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot