Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?

22.09.2022
Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?

Insula Șerpilor este cea mai apropiată insulă de țărmul României, situată la aproximativ 45 de kilometri. Clasificată ca fiind insulă stâncă, este formată din gresii dure silicoase și cuarțite. Solul este format dintr-o vegetație de stepă, neexistând vreun izvor de apă potabilă, fiind imposibilă locuirea de către oameni. După anul 1980, insulei i-a crescut importanța economică, fiind descoperite zăcăminte de petrol și gaz natural. 80% din suprafața insulei este pe partea României, iar 20% pe partea Ucrainei. Astfel ne întrebăm, cui îi aparține Insula Șerpilor, României sau vecinilor noștri ucraineni?

Istoria Insulei Șerpilor

Insula Șerpilor

Înainte de conflictele militare moderne, antichitatea preaslăvește această insulă ca fiind locul de odihnă pentru un erou legendar. Conform mitologiei grecești, zeița Thetis l-a rugat pe Poseidon să scoată din adâncuri această insulă pentru fiul ei, Ahile, eroul al Iliadei. Aici ar fi fost adăpostite rămășițele pământești ale lui Ahile și Patrocle. În 1823 sunt găsite ruinele antice ale unui templu și diferite vestigii sau ruine.

Tratatul de pace de la Versailles din 28 octombrie 1920 confirmă stăpânirea românească asupra Insulei Șerpilor, fiind trecută în 1938 în sectorul Dunării maritime. Acest statut a rămas până după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când URSS anexează ilegal mica insulă. Imediat după ocupare, sovieticii au construit o bază militară de supraveghere maritimă și aeriană. Martorii afirmă că de mai multe ori, pescarii români care au fost surprinși de furtună pe mare li s-a interzis acostarea la mal de către militarii sovietici. Ba mai mult, unii dintre ei au fost lăsați în apele învolburate, pierzându-și viața.

În anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Insula Șerpilor a intrat în componența Ucrainei. Un tratat frontalier dintre România și Ucraina a fost semnat la Constanța, acesta confirmând o colaborare și asistență comună în problemele de frontieră. Pe insulă se regăsesc o garnizoană militară, formată din debarcader militar, depozite sau instalații energetice, dar și un rezervor de apă.

Pe data de 24 februarie 2022, Federația Rusă trimite două nave de război pentru a ataca Insula Șerpilor. În aceeași zi, este invadată și capturată de forțele ruse. Potrivit informațiilor de la Moscova, un număr de 82 de militari au fost uciși în acest atac brutal. Ulterior, la data de 30 iunie 2022, Rusia a retras trupele din insulă, revenind militari ucraineni la post.

România a dat în judecată Ucraina

În urma dezbaterilor care s-au întins pe o perioadă de 5 ani, CIJ de la Haga a acordat 79,34% din zona disputată, României, iar Ucrainei 20,26% din zona disputată. Prin acceptarea acestei judecăți, litigiul teritorial a fost încheiat. Actualmente, singurele dispute teritoriale existente dintre România și Ucraina sunt pentru Insula Maican de pe brațul Chilia și partea de sud a Golfului Musura, din Sulina. În realitate, adevăratul litigiu dintre cele două țări nu a fost legat de insulă, ci de către platoul continental al acesteia, În urma conflictului, România a primit 9.700 de kilometri pătrați, iar Ucraina 2.300 de kilometri pătrați.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 22 septembrie este cea de-a 265-a zi a calendarului gregorian și a 266-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 100 zile. În această zi, în anul 1904, a avut loc...
Cele mai noi articole
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
Cernăuți sau Cernivți este un oraș situat în proximitatea vestică a Ucrainei. Atestarea istorică a orașului a avut loc în 1408 când încă aparținea Principatului Moldovei. Deși este un... citește tot
De ce poartă francezii berete?
De ce poartă francezii berete?
Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume. Parisul este destinația preferată a turiștilor, însă există și alte zone care atrag oamenii prin arhitectura clădirilor, gastronomia... citește tot
Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război?
Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război?
Războiul este un eveniment pe care aproape nimeni nu și-l dorește. Am spus „aproape nimeni”, căci pe pământ mai e și Vladimir Putin. Cu toate acestea, există momente când populația... citește tot