Octavian Buzatu, povestea omului care a obținut pentru România un teritoriu mai mare decât Cipru

20.02.2023
Octavian Buzatu, povestea omului care a obținut pentru România un teritoriu mai mare decât Cipru

Insula Șerpilor se află în Marea Neagră la aproximativ 45 de kilometri de țărmurile României și ale Ucrainei. Timp de 60 de ani cele două state s-au luptat pentru a deține proprietatea acestui teritoriu. Într-un final, Curtea Internațională de Justitie de la Haga a dat dreptate țării noastre.

România și Ucraina s-au luptat ani de zile pentru a deține proprietatea asupra Insulei Șerpilor. Procesul de la Haga a lămurit întreaga situație și a dat dreptate țării noastre. Magistrații au decis ca Insula Șerpilor să nu fie declarată insulă și o stâncă. Drept urmare, acesteia i se atribuie o mare teritorială nu mai lungă de 12 mile marine. Din echipa care a reprezentat România în procesul de la Haga a făcut parte și Octavian Buzatu. Acesta este considerat unul dintre primii trei cartografi ai lumii, iar meritele sale în această dispută juridică au fost incontestabile.

Fără să-mi dau seama, de emoţie, m-am şters cu mâna de sudoare, apoi în calitate de expert tehnic am mai calculat încă o dată ce însemna victoria asta: 79,3% dintr-un total de 12.000 kilometri pătrați aflaţi în dispută. Am privit totul ca fiind o decizie logică, dar care a avut nevoie de 60 de ani pentru a trasa o linie imaginară pe o hartă. Apoi ne-am retras la hotel copleşiţi de o oboseală plăcută. La întoarcerea acasă mi-a părut rău că nu suntem fotbalişti, cu gândul că poate şi primirea ar fi fost alta… dar, în definitiv, ceea ce am făcut noi nu a fost decât o misiune îndeplinită, a declarat Octavian Buzatu, potrivit jurnalgiurgiuvean.ro.

Insula Șerpilor – istorie

Lupta pentru Insula Șerpilor dintre România și Ucraina nu s-a dat pentru stânca de deasupra mării și pentru resursele din Marea Neagră: 100 de miliarde de metri cubi de gaz și 10 milioane de tone de petrol, adica 73,5 milioane de barili. Decizia Curții Internaționale de Justiție a favorizat țara noastră care deține drepturi asupra resurselor de sub apă.

În anul 1947, în urma Tratatului de pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate țara noastră a primit Insula Șerpilor. Din păcate, un an mai târziu aceasta a fost anexată abuziv de către URSS. În prezent, insula este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Stânca de la suprafață are doar 17 hectare și are o importanță deosebită din punct de vedere strategico-militar.

În urma procesului de la Haga, țara noastră a obținut 9.700 de kilometri pătrați (Cipru are o suprafață de 9.251 de kilometri pătrați)  din platoul continental de lângă insulă. Aceasta este cea mai mare suprafață de teren alipită României, după Marea Unire din 1918.

Foto: jurnalgiurgiuvean.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot