Octavian Buzatu, povestea omului care a obținut pentru România un teritoriu mai mare decât Cipru

20.02.2023
Octavian Buzatu, povestea omului care a obținut pentru România un teritoriu mai mare decât Cipru

Insula Șerpilor se află în Marea Neagră la aproximativ 45 de kilometri de țărmurile României și ale Ucrainei. Timp de 60 de ani cele două state s-au luptat pentru a deține proprietatea acestui teritoriu. Într-un final, Curtea Internațională de Justitie de la Haga a dat dreptate țării noastre.

România și Ucraina s-au luptat ani de zile pentru a deține proprietatea asupra Insulei Șerpilor. Procesul de la Haga a lămurit întreaga situație și a dat dreptate țării noastre. Magistrații au decis ca Insula Șerpilor să nu fie declarată insulă și o stâncă. Drept urmare, acesteia i se atribuie o mare teritorială nu mai lungă de 12 mile marine. Din echipa care a reprezentat România în procesul de la Haga a făcut parte și Octavian Buzatu. Acesta este considerat unul dintre primii trei cartografi ai lumii, iar meritele sale în această dispută juridică au fost incontestabile.

Fără să-mi dau seama, de emoţie, m-am şters cu mâna de sudoare, apoi în calitate de expert tehnic am mai calculat încă o dată ce însemna victoria asta: 79,3% dintr-un total de 12.000 kilometri pătrați aflaţi în dispută. Am privit totul ca fiind o decizie logică, dar care a avut nevoie de 60 de ani pentru a trasa o linie imaginară pe o hartă. Apoi ne-am retras la hotel copleşiţi de o oboseală plăcută. La întoarcerea acasă mi-a părut rău că nu suntem fotbalişti, cu gândul că poate şi primirea ar fi fost alta… dar, în definitiv, ceea ce am făcut noi nu a fost decât o misiune îndeplinită, a declarat Octavian Buzatu, potrivit jurnalgiurgiuvean.ro.

Insula Șerpilor – istorie

Lupta pentru Insula Șerpilor dintre România și Ucraina nu s-a dat pentru stânca de deasupra mării și pentru resursele din Marea Neagră: 100 de miliarde de metri cubi de gaz și 10 milioane de tone de petrol, adica 73,5 milioane de barili. Decizia Curții Internaționale de Justiție a favorizat țara noastră care deține drepturi asupra resurselor de sub apă.

În anul 1947, în urma Tratatului de pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate țara noastră a primit Insula Șerpilor. Din păcate, un an mai târziu aceasta a fost anexată abuziv de către URSS. În prezent, insula este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Stânca de la suprafață are doar 17 hectare și are o importanță deosebită din punct de vedere strategico-militar.

În urma procesului de la Haga, țara noastră a obținut 9.700 de kilometri pătrați (Cipru are o suprafață de 9.251 de kilometri pătrați)  din platoul continental de lângă insulă. Aceasta este cea mai mare suprafață de teren alipită României, după Marea Unire din 1918.

Foto: jurnalgiurgiuvean.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot