Cum s-a schimbat Turcia în 100 de ani, timp în care a devenit republică?

01.11.2023
Cum s-a schimbat Turcia în 100 de ani, timp în care a devenit republică?

În data de 29 octombrie 1923, Turcia a văzut lumina republicii, marcând un moment de cotitură în istoria sa. Sub conducerea carismaticului lider Kemal Mustafa Ataturk, Turcia a reușit să-și schimbe profilul și să evolueze semnificativ într-un secol de istorie. Impactul celui care a format Republica Turcia nu poate fi trecut cu vederea, deoarece atunci au fost puse bazele unei societăți care rezistă și astăzi.

Kemal Mustafa Ataturk, cunoscut drept „părintele Turciei moderne,” s-a născut la Selanik (azi Salonic, Grecia) în 1881 și a jucat un rol central în schimbarea destinului Turciei. În anii de după Primul Război Mondial, Imperiul Otoman era într-o stare de putreziciune și divizare, iar forțele pro-imperiale decadente și grecii aveau planuri de ocupare a Constantinopolului. Ataturk a fost un general reformist care a contracarat aceste amenințări și a redat Turciei o speranță nouă.

Cea mai mare migrație a secolului al XX-lea

Un moment semnificativ a avut loc în toamna lui 1922, când Smyrna (Izmirul de azi) a fost evacuat cu forța și orașul a fost distrus în urma luptelor. Peste 240.000 de greci, conform unor surse, au fost forțați să plece din Turcia, iar aceasta a fost cea mai mare migrație forțată a secolului trecut. Britanicii i-au instigat pe greci să escaladeze conflictul, deși Tratatul de la Sevres din 1920 le oferise o autonomie limitată în Smyrna, sub controlul formal turc.

În 1923, Tratatul de la Lausanne a pus capăt ostilităților și a schimbat populația turcă din Grecia cu cea greacă din Turcia, cu excepția celor două orașe, Salonic și Istanbul, unde comunitățile turcești și grecești au rămas pe loc.

Kemal Ataturk a modelat cu hotărâre soarta Turciei. El a văzut islamul ca pe „religia unor beduini” și a considerat că islamismul trebuie să fie oprit de la preluarea puterii. Acesta a decis să convertească Moscheea Sfânta Sofia în muzeu și a schimbat alfabetul turc la caractere latine, înlocuind simbolurile arabe. El a limitat puterea imamilor, cadiilor și hogilor, a redus dimensiunea ciubucelor și a interzis portul fesului, încurajând portul european.

Turcia a fost acceptată în NATO

Ataturk a considerat Armata ca fiind garantul unui stat turc modern și a menținut această tradiție în Turcia. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, au avut loc lovituri de stat militare conduse de generali precum Kenan Evren în 1980. Cu toate acestea în anul 1952 Turcia a aderat oficial la NATO, în încercarea de a contracara influența sovietică.

De-a lungul istoriei, Turcia a fost, ca și Grecia, martora unor mișcări puternice comuniste, sprijinite în unele cazuri de palestinieni, care ascundeau sprijinul sovietic. Această amintire istorică ar putea explica de ce liderul actual, Recep Tayyip Erdogan, sprijină cauza Palestinei, în pofida faptului că Turcia este membru NATO.

Kemal Ataturk a murit la 10 noiembrie 1938, dar moștenirea sa a continuat să influențeze dezvoltarea Turciei. La un secol de la înființarea republicii, Turcia rămâne o putere regională importantă cu un potențial semnificativ de creștere economică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot