Cine a înființat NATO?

22.08.2023
Cine a înființat NATO?

NATO sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, a fost înființată în 1949. Organizația a fost creată de către Statele Unite ale Americii, Canada și mai multe țări din Europa de Vest.

Tratatul Nord-Atlantic, care a stabilit oficial NATO, a fost semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949. Scopul principal al NATO a fost să ofere securitate colectivă și apărare mutuală împotriva amenințărilor din partea Uniunii Sovietice și a Blocului Comunist în timpul Războiului Rece.

NATO a fost, și rămâne, o alianță militară importantă în lume, implicând numeroase țări membre în eforturile lor de apărare colectivă și cooperare în materie de securitate.

Care este istoria NATO?

Istoria NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) este strâns legată de contextul Războiului Rece și nevoia de a asigura securitatea și apărarea țărilor vest-europene împotriva amenințării Uniunii Sovietice și a Blocului Comunist. Iată o prezentare succintă a istoriei NATO:

 1. Anii de preambul (1945-1949): După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică s-au deteriorat rapid. În Europa, a început să se contureze o diviziune între Vest (aliat cu SUA) și Est (sub influența sovietică). În 1947, Planul Marshall a ajutat la reconstrucția Europei de Vest, dar tensiunile geopolitice au crescut.
 2. Crearea NATO (1949): La 4 aprilie 1949, 12 națiuni occidentale au semnat Tratatul Nord-Atlantic la Washington, D.C. Acest tratat a stabilit NATO, o alianță militară în care țările membre au convenit să se ajute reciproc în cazul unui atac armat împotriva oricăreia dintre ele. Statele Unite ale Americii, Canada și majoritatea țărilor vest-europene au fost printre membrii fondatori.
 3. Extinderea NATO: De-a lungul anilor, NATO și-a extins numărul de membri. Prima extindere majoră a avut loc în 1952, când Grecia și Turcia au aderat. Ulterior, mai multe țări au devenit membri ai NATO, inclusiv Germania de Vest (1955), Spania (1982), fostele țări din Europa Centrală și de Est după prăbușirea Blocului Comunist și desființarea Uniunii Sovietice.
 4. Războiul Rece și strategia de descurajare: NATO a dezvoltat o strategie de descurajare în timpul Războiului Rece. Principala sa doctrină, cunoscută sub numele de „deterrence” sau „descurajare,” a implicat menținerea unei puteri militare semnificative pentru a preveni un atac sovietic și pentru a asigura că un astfel de atac ar fi costisitor pentru inamic.
 5. Transformarea post-Război Rece: După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, NATO și-a revizuit rolul și misiunea. Alianța a început să se concentreze pe menținerea stabilității și gestionarea crizelor, inclusiv în afara Europei. Această schimbare de paradigmă a dus la implicarea NATO în operațiuni de menținere a păcii și gestionare a conflictelor în diferite părți ale lumii.
 6. Extinderea ulterioară și amenințări actuale: NATO a continuat să se extindă în Europa de Est, admițând mai multe țări din regiune, ceea ce a generat îngrijorări din partea Rusiei. Alianța se confruntă și cu noi amenințări, cum ar fi terorismul și securitatea cibernetică.

Astfel, NATO a evoluat de la o alianță creată pentru apărarea împotriva amenințării sovietice la o organizație care își propune să asigure stabilitatea și securitatea într-un peisaj geopolitic schimbător. Este important de menționat că istoria NATO continuă să se dezvolte odată cu schimbările în lumea contemporană.

Cât de puternică este NATO?

Puterea NATO constă într-o combinație de resurse militare, economice și politice ale statelor membre ale alianței. NATO este cea mai mare alianță militară din lume, și fiecare dintre cele 31 de state membre aduce cu sine resurse semnificative. Iată câteva aspecte cheie care ilustrează puterea NATO:

 1. Capacitatea militară: NATO dispune de o forță militară semnificativă, inclusiv trupe terestre, forțe aeriene și maritime. Statele membre au angajat resurse semnificative pentru a menține această capacitate. Alianța are capacitatea de a proiecta forța într-o varietate de scenarii și regiuni.
 2. Angajamentul politic: NATO are la bază un angajament politic puternic de a se ajuta reciproc în cazul unui atac. Acest angajament este codificat în Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede că un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor membrilor, iar toate statele membre sunt obligate să ofere asistență.
 3. Extinderea: Extinderea NATO a adus mai multe țări în alianță, sporind astfel puterea și influența sa. Această extindere a inclus țări din Europa Centrală și de Est care și-au dobândit independența după prăbușirea Uniunii Sovietice.
 4. Relațiile internaționale: NATO are parteneriate și relații cu numeroase alte țări și organizații internaționale. Aceste relații permit cooperarea în materie de securitate și gestionarea crizelor la nivel global.
 5. Resurse economice: Membrii NATO reprezintă o parte semnificativă a economiei globale. Capacitatea economică a alianței este importantă pentru finanțarea și susținerea operațiunilor sale.

Cu toate acestea, este important de subliniat că puterea și influența NATO sunt subiecte complexe și în continuă evoluție. Alianța se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv schimbările în securitatea internațională, tensiunile geopolitice și amenințările asimetrice, cum ar fi terorismul și securitatea cibernetică.

Eficiența NATO depinde în mare măsură de unitatea și solidaritatea membrilor săi, precum și de capacitatea sa de a se adapta la noile amenințări și provocări.

Câte țări sunt în NATO?

Cu sediul la Bruxelles, NATO are 31 de membri în urma unor extinderi succesive:

 • aprilie 1949: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite (cei 12 membri fondatori);
 • februarie 1952: Grecia și Turcia;
 • mai 1955: Germania de Vest (în urma reunificării Germaniei în 1990, întreaga țară a devenit membră);
 • mai 1982: Spania;
 • martie 1999: Republica Cehă, Ungaria și Polonia;
 • martie 2004: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia;
 • 1 aprilie 2009: Albania și Croația;
 • 5 iunie 2017: Muntenegru;
 • 27 martie 2020: Macedonia de Nord;
 • 4 aprilie 2023: Finlanda.
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot