Cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

09.10.2019
Cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria mondială. În anul 1916 România a mobilizat 750.000 de bărbaţi dintre care 535.706 au fost ucişi, răniţi, luați prizonieri sau pur și simplu dispăruți. Totuși, cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

Primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial

Chiar dacă Primul Război Mondial a început în 1914, țara noastră a intrat în luptă doi ani mai târziu după ce a primit ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei. Și Guvernul de la București a răspuns afirmativ.

Cum vorbeau soldații români în vreme de război? Ce erau „scroafele” și „picăturile de stomac”?

Locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a fost primul ofiţer român ucis în Primul Război Mondial. Alături de alți 30 de soldați români, acesta a fost străpuns de gloanțele inamicilor români în zona localităţii Fundata din Brașov în noaptea de 14-15 august 1916. Fix la granița dintre România și Transilvania.

Gheorghe Poenaru Bordea s-a născut în 12 februarie 1871 la Bucureşti și în anul 1916 avea grad de locotenent-colonel.

”Începutul Primului Război Mondial l-a găsit încadrat pe Gheorghe Poenaru-Bordea în Regimentul 30 Infanterie Muscel, unde deţinea funcţia de ajutor al comandantului. Acesta a participat încă din prima noapte de război – 14-15 august 1916 – la acţiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama austro-ungară Giuvala, situat de pe şoseaua Câmpulung Muscel – Braşov. Gheorghe Poenaru Bordea a căzut eroic la datorie doborât de gloanţe, în momentul în care îşi îndemna luptătorii la atac. A fost prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial. Alţi 30 de militari români au murit în acea noapte”, avea să scrie istoricul Constantin Vasilescu.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

În Fundata, în locul în care Gheorghe Poenaru-Bordea a căzut la datorie este ridicat un monument. Totodată, două străzi, una din București și una din Câmpulung Muscel (locul unde ofițerul este înhumat) îi poartă numele.

Gheorghe Poenaru Bordea

Foto: Arhiva Muzeului National al Agriculturii din Slobozia, Fondul Stoianovici

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot