Ce țară a intrat în Al Doilea Război Mondial fără să îl termine pe primul?

27.03.2023
Ce țară a intrat în Al Doilea Război Mondial fără să îl termine pe primul?

Primul și Al Doilea Război Mondial au fost, cu siguranță, cele mai urâte momente din istoria omenirii. Sute de milioane de oameni au murit și aproape toate țările din lume au participat la cele două conflagrații. În mod surprinzător, una dintre națiunile europene a luptat doar pe hârtie și nu a semnat încheierea Primului Război Mondial (1914-1918). Ba mai mult, a intrat și în Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Andorra, căci despre ea este vorba, a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, declarând oficial război Germaniei, care făcea parte din cealaltă alianță, numită Puterile Centrale. Micuțul stat european urma, așadar, să se lupte cu una dintre cele mai puternice forțe militare, la acea vreme, din lume.

Andorra nu a semnat încheierea Primului Război Mondial

Andorra a participat la Primul Război Mondial doar pe hârtie, fiindcă în realitate nu s-a luptat cu nimeni, nefiind luată în seamă nici de dușmani și nici de aliați. Prima conflagrație mondială a ținut din data de 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918. Războiul s-a încheiat oficial odată cu semnarea Tratatului de la Versailles, în data de 28 iunie 1919, după șase luni de negociere între forțele Antantei și cele ale Puterilor Centrale.

În mod inexplicabil, Andorra nu a fost invitată să semneze actul care prevedea încheierea Primului Război Mondial. Drept urmare, această mică țară a rămas oficial, pe hârtie, în luptă împotriva Germaniei până în anul 1957. Cu alte cuvinte, Andorra a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, neîncheindu-l nici pe primul. O situație stranie, pe care însă marile puteri nu a luat-o în seamă.

Curiozități despre Andorra

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot