De ce Andorra nu aparține nici Spaniei și nici Franței?

27.03.2023
De ce Andorra nu aparține nici Spaniei și nici Franței?

Andorra este una dintre cele mai mici țări din Europa și din lume. Acesta este un microstat poziționat la granița dintre Spania și Franța. Are o populație de doar 80.000 de locuitori într-un teritoriu de aproape 470 kilometri pătrați. Deși este un stat mic, acesta este independent. Andorra este recunoscut pentru poziționa între munți. Și, deși este „înghițită” de vecinii francezi și spanioli, Andorra nu face parte nici din Spania, nici din Franța? Oare de ce?

Andorra este un teritoriu cu istorie veche

Andorra

Principatul Andorrei este una dintre cele mai vechi țări din Europa. Cu toate acestea, este un stat izolat între munți. Din cauza poziționării ei, de-a lungul timpului, singurele legături semnificative le-a avut doar cu Spania și Franța. Expansiunea turismului și a telecomunicațiilor din anii ’70 a permis oamenilor să descopere principatul.

La ora actuală, Andorra este cea mai vizitată țară din lume, din punct de vedere al populației în comparație cu rezidenții. Astfel că, în anul 2020, peste 5 milioane de turiști au trecut granițele statului care are doar 80.000 de rezidenți.

Istoria teritoriului a început în anul 805. Teritoriul aparținea Episcopiei de Urgell, din nord-vestul Cataloniei. În 1278, Medierea Aragonului a oficializat acordul de împărțire a puterii dintre episcopul de Foix, dând Andorrei forma teritorială și politică pe care o are astăzi ca principat.

În 1589, când contele a fost înscăunat rege al Franței, rolul Andorrei a trecut semnificativ. După Revoluția Franceză, acesta a trecut la Președenția franceză. Totodată, Andorra a fost un protectorat independent din 1278 până în 1993, când a fost proclamată prima Constituție a țării. Atunci a fost creat un sistem modern de guvernare și instituind principatul ca democrație parlamentară.

Care sunt cele mai mici 5 țări din Europa?

Europa este un continent istoric. De-a lungul timpului s-a dovedit că polii de putere s-au mutat de la un teritoriu la altul. Țările mari nu au fost neapărat bogate, țările mici fiind cele care au reprezentat poli economici sau al religiei.

Iată care sunt cele mai mici state din Europa:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot