Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!

23.05.2024
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!

De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să devină tot mai instabile. Cu toate acestea, există un stat ale căror granițe s-au păstrat la fel încă din anul 1278.

Andorra, excepția Europei

Principatul Andorrei a fost creat printr-un acord semnat în anul 1278 între episcopul de Urgell și contele de Foix, ceea ce i-a conferit un statut de co-principat. De atunci și până astăzi Andorra și-a păstrat în mare parte granițele și statutul politic.

Istoria teritoriului a început în anul 805. Teritoriul aparținea Episcopiei de Urgell, din nord-vestul Cataloniei. Suveranitatea teritoriului a trecut la Contele de Urgell și ulterior la episcopul regiunii Urgell. În secolul al XI-lea a izbucnit un conflict între episcop și vecinul său francez de la nord, privind Andorra. În anul 1278, Medierea Aragonului a oficializat acordul de împărțire a puterii dintre episcopul de Urgell și contele de Foix, dând Andorrei forma teritorială pe care o știm astăzi.

Andorra, „uitată” la tratatul de la Versailles

Andorra a declarat război Germaniei în timpul Primului Război Mondial, dar nu a participat la ostilități. Starea de beligeranță s-a menținut oficial până în 1957, întrucât Andorra nu a fost invitată să semneze tratatul de la Versailles.

Informații despre Andorra

Andorra este una dintre cele mai mici țări din Europa și din lume. Acesta este un microstat poziționat la granița dintre Spania și Franța. Are o populație de doar 80.000 de locuitori într-un teritoriu de aproximativ 470 kilometri pătrați. Andora depășește ca suprafață Vatican, Monaco, San Marino, Liechtenstein sau Malta.

Capitala Andorrei este Andorra la Vella. De altfel, Andorra la Vella este situată la o altitudine de aproximativ 1.023 de metri deasupra nivelului mării, fiind astfel capitala europeană cea mai înaltă. Aici nu există niciun aeroport.

Vezi AICI cum s-au schimbat granițele Europei în ultimele milenii!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot