Care este singurul loc din lume unde se întâlnesc granițele a patru state?

29.07.2022
Care este singurul loc din lume unde se întâlnesc granițele a patru state?

Pe Terra există o mulțime de ciudățenii. Indiferent că vorbim despre Asia, Europa, America, Australia sau Africa, sunt locuri în lume unice despre care s-au scris și se vor scrie mii de articole. În Africa, de exemplu, există un loc unde se unesc granițele a patru țări, făcând-ul singurul loc de acest gen de pe Pământ.

Teritoriul unde se întâlnesc granițele a patru state

Există o mulțime de cazuri în care granițele a două sau trei națiuni se ating, dar confluența a patru națiuni este unică pe mapamond. Într-un anume punct din Africa se întâlnesc granițele Zambiei, Zimbabwe, Botswana și Namibia.

Granița dintre Botswana, Namibia, Zambia și Zimbabwe este acum recunoscută ca fiind două puncte triple aflate la 150 de metri unul de celălalt. În ciuda acestui fapt, a existat o perioadă când Africa de Sud (care controla la vremea respectivă Namibia) a insistat că este un patrupunct și că un feribot care mergea dinspre Botswana spre Zambia încălca teritoriul său, scrie charismaticplanet.com.

Lucrurile s-au schimbat în august 2007, când guvernele din Zambia și Botswana au anunțat un acord pentru construirea unui pod la fața locului pentru a înlocui feribot-ul. Existența unei granițe scurte de aproximativ 150 de metri între Zambia și Botswana a fost convenită de toate cele patru state în perioada 2006-2010 și este prezentată în harta proiectului Fondului African de Dezvoltare.

Africa a mai avut un loc asemănător

Un adevărat punct de intersecție a patru țări a existat anterior în Africa pentru o perioadă de opt luni în cursul anilor 1960 și 1961, în sudul Lacului Ciad, în locul actualului tripunct Camerun-Ciad-Nigeria. Pe data de 1 octombrie 1960, odată cu independența Nigeriei, acel punct de graniță a devenit comun pentru ultimele trei țări și pentru teritoriul Camerunului de Nord, care era încă guvernat sub mandatul Națiunilor Unite de către Regatul Unit. Astfel, pentru o perioadă de opt luni, granițele a Camerun, Ciad, Nigeria și Regatul Unit au avut un punct de întâlnire. Pe data de 1 iunie 1961, Camerunul de Nord a fost integrat în granițele Nigeriei.

În Statele Unite există un „quadripoint”

Un loc unde se unesc granițele a patru state există și în Statele Unite ale Americii. Locul cu pricina se află între Arizona, Colorado, New Mexico și Utah. Din păcate, acest punct nu este o miză pentru turiști.

Un american a fost în punctul cu pricina!

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot