Cum arată monedele care i-au salvat viața unui soldat?

04.04.2023
Cum arată monedele care i-au salvat viața unui soldat?

Primul Război Mondial (1914-1918) a fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte existente. Este denumit și „Marele Război”, fiind primul de această anvergură. Pornit din orgoliile marilor familii nobiliare ale Europei, Primul Război Mondial a avut parte de numeroase povești triste, dar au existat și finaluri fericite. Una dintre poveștile sfârșită cu happy end îl are ca personaj principal pe un soldat a cărei viață a fost salvată de niște monede.

Monedele care i-au salvat viața unui soldat

monedele

Optatius Buyssens este unul dintre milioanele de soldați care au luptat în perioada 1914-1918 în Primul Război Mondial. Declanșat în și de Europa, războiul a durat de pe 28 iulie 1914, până pe 11 noiembrie 1918. Au participat peste 70 de milioane de militari, dintre care peste 60 din Europa.

Ca urmare a conflictelor, peste 9 milioane de oameni și-au găsit sfârșitul în tranșee și peste 7 milioane de civili au avut de suferit. Războiul a fost provocat de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, de către studentul bosniac Gavrilo Princip. Crima a declanșat o criză diplomatică, Austro-Ungaria dând un ultimatum Regatului Serbiei.

Alianțele internaționale formate de-a lungul istoriei au fost invocate, iar în de cursul a câtorva săptămâni aproape toate țările lumii erau implicate într-un conflict direct, inclusiv România. Tânărul belgian Optatius Buyssens se afla într-o misiune de recunoaștere în apropierea orașului belgian Lebekke în toamna anului 1914. Sunetul unei monede a atras atenția unui soldat german aflat în apropiere, care a tras în direcția eroului nostru.

Optatius a fost lovit în piept și a căzut secerat, însă norocul avea să-i salveze viața și să treacă nevătămat peste război. Monedele au deviat glonțul și i-au cruțat viața. Tânărul a supraviețuit războiului, și-a întemeiat o familie și a decedat în anul 1958. Povestea sa este citită și astăzi de către pasionații de istorie

Cât de încântați erau tinerii de război?

Întregul secol al XIX-lea este despre război și conflicte. Primul și cel care a dat startul avansului militar este cel din perioada 1914-1948. Deși războiul a pornit între 2 țări, legăturile familiale din Europa a urcat conflictul la scară globală.

Cei mai mulți soldați implicați au fost tineri, făcându-ne să ne întrebăm cum s-au simțit aceștia. Conform informațiilor, tinerii implicați au fost totuși entuziaști. Înaintea declarării războiului cel mare, Europa trecuse prin numeroase alte conflicte, locale, care născuseră în oameni sentimente de naționalitate.

Astfel că, tinerii implicați nu știau de război decât ceea ce citiseră în cărți. Pentru mulți, plecarea în război însemna un viitor glorios și modul de a apăra țara, sentimentul de patriotism fiind puternic înrădăcinat.

Foto: BBC.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot