Cum arată monedele care i-au salvat viața unui soldat?

04.04.2023
Cum arată monedele care i-au salvat viața unui soldat?

Primul Război Mondial (1914-1918) a fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte existente. Este denumit și „Marele Război”, fiind primul de această anvergură. Pornit din orgoliile marilor familii nobiliare ale Europei, Primul Război Mondial a avut parte de numeroase povești triste, dar au existat și finaluri fericite. Una dintre poveștile sfârșită cu happy end îl are ca personaj principal pe un soldat a cărei viață a fost salvată de niște monede.

Monedele care i-au salvat viața unui soldat

monedele

Optatius Buyssens este unul dintre milioanele de soldați care au luptat în perioada 1914-1918 în Primul Război Mondial. Declanșat în și de Europa, războiul a durat de pe 28 iulie 1914, până pe 11 noiembrie 1918. Au participat peste 70 de milioane de militari, dintre care peste 60 din Europa.

Ca urmare a conflictelor, peste 9 milioane de oameni și-au găsit sfârșitul în tranșee și peste 7 milioane de civili au avut de suferit. Războiul a fost provocat de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, de către studentul bosniac Gavrilo Princip. Crima a declanșat o criză diplomatică, Austro-Ungaria dând un ultimatum Regatului Serbiei.

Alianțele internaționale formate de-a lungul istoriei au fost invocate, iar în de cursul a câtorva săptămâni aproape toate țările lumii erau implicate într-un conflict direct, inclusiv România. Tânărul belgian Optatius Buyssens se afla într-o misiune de recunoaștere în apropierea orașului belgian Lebekke în toamna anului 1914. Sunetul unei monede a atras atenția unui soldat german aflat în apropiere, care a tras în direcția eroului nostru.

Optatius a fost lovit în piept și a căzut secerat, însă norocul avea să-i salveze viața și să treacă nevătămat peste război. Monedele au deviat glonțul și i-au cruțat viața. Tânărul a supraviețuit războiului, și-a întemeiat o familie și a decedat în anul 1958. Povestea sa este citită și astăzi de către pasionații de istorie

Cât de încântați erau tinerii de război?

Întregul secol al XIX-lea este despre război și conflicte. Primul și cel care a dat startul avansului militar este cel din perioada 1914-1948. Deși războiul a pornit între 2 țări, legăturile familiale din Europa a urcat conflictul la scară globală.

Cei mai mulți soldați implicați au fost tineri, făcându-ne să ne întrebăm cum s-au simțit aceștia. Conform informațiilor, tinerii implicați au fost totuși entuziaști. Înaintea declarării războiului cel mare, Europa trecuse prin numeroase alte conflicte, locale, care născuseră în oameni sentimente de naționalitate.

Astfel că, tinerii implicați nu știau de război decât ceea ce citiseră în cărți. Pentru mulți, plecarea în război însemna un viitor glorios și modul de a apăra țara, sentimentul de patriotism fiind puternic înrădăcinat.

Foto: BBC.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot