Lucrau la psihic! Cum voiau nemții să-i facă pe soldații români să dezerteze?

26.01.2022
Lucrau la psihic! Cum voiau nemții să-i facă pe soldații români să dezerteze?

Primul Război Mondial a dus la mari schimbări pentru România. Pe data de 27 august 1916, țara noastră a intrat în război de partea Antantei (formată din Franţa, Anglia, Rusia). Scopul principal a fost eliberarea Transilvaniei, dar înfrângerile din Dobrogea și ofensiva puternică a armatelor austro-ungară și germană, au dus la pierderea Dobrogei, Olteniei și Munteniei.

Drept urmare, Parlamentul, Guvernul și familia regală a României s-au mutat în Moldova, la Iași, aici rămânând singurul pământ românesc liber. Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria) ocupaseră Bucureștiul, iar lumea se refugia din calea războiului în Moldova.

Potrivit datelor istorice, la începutul anului 1916, Iașiul avea 78.000 de locuitori, iar la finele aceluiași an avea 350.000 de locuitori, dintre care 200.000 erau refugiați. Astfel, au apărut tot felul de probleme, printre care lipsa alimentelor și boli precum tifosul.

Germanii încercau să îi păcălească pe soldații români

Luptele intense din acea perioadă au decimat populația României, iar soldații români, slab dotați, erau cu moralul la pământ. Ofensivă germană era totală și nemții lucrau inclusiv la psihic, aruncând manifeste prin care îi îndemnau pe militarii noștri să dezerteze, ademenindu-i cu bunăstare, linişte şi, evident, pace. Manifestele erau scrise cu multe greșeli gramaticale, fapt pentru care mulți componenți ai armatei române erau convinși că mesajele vin din partea inamicilor.

Soldaţi Români,

Bărbaţi români de seamă şi purtarea întregei populaţiunei din Muntenia au dovedit guvernului german că poporul român n’a dorit războiul, ci s’a lăsat târi de către politicienne orbiţi.

Cea mai mare, cea mai bogată şi cea mai frumoasă parte a patriei voastre, Muntenia, este astăzi mai ruditoare decât în timp de pace, sondele lucreză ca şi înainte, comerciul şi industria sînt în floare.

Pentru că voi, români, să puteţi mări încă producţiunea şi să serviţi prin aceasta patriei voastre, guvernul german s’a hotărît în următoarele pe care vi le face cunoscut aci: .

Fiecare soldat român care de buna voie va trece la noi nu va fi tratat ca prisonier, ci va fi trimes acasă la dânsul pentru că să traiasca in libertate ca şi in pace cu femeia şi copii lui căutându-şi de treabă

Vă dăm înapoi patria voastră ca locuinţa liberă si Germania se ţine de cuvânt.

Comandamentul german de armată.

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră, așa arată textul expus la Arhiva Națională a României.

Mesajele răspânite de propaganda nemțească vorbeau despre o stare de bine în Muntenia și îndeamnau ostașii țării noastre să trădeze. Ba mai mult, unul dintre manifeste susține că foarte mulți cetățeni români au trecut de partea lor și se bucură de o viață prosperă și liniștită.

Ostaşi romăni!

Credem că vă este cunoscut că o mulţime din camarazii voştri de pe tot frontul au urmat sfaturile noastre trecând la noi şi după cum le-am promis acum se află acasă în toată libertatea muncind pământul lor ca şi în timp de pace. Toţi au fost încântaţi de bogăţiea şi ordinea ce domneşte în teritoriul ocupat.

Gândiţ-vă la iarna bătrân înaintea uşilor cu frigul, mizeria, foamea şi boalele de care vă aduceţi aminte că iarna trecută aţi murit cu miile. Sau e mai bine să fiţi fericiţi lângă nevestele, fraţii, copii şi părinţii voştri trăind o viaţă regulată mai bine ca în timp de pace?

Ţăranul român n’a avut nici odată atăţia bani ca în timpul de faţă de care ce tot ce munceşte îi se plăteşte cu preţuri bune neavând nevoie să lucreze numai pentru boeri.

Să nu vă fie teamă de pedeapsă după războiu de oarece guvernul de astăzi n’are să mai existe, ci un guvern care vă va apăra.

Deci grăbiţi-vă a veni cu toţii înainte de a fi prea târziu!

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră.

Soldaţi Germani cari văvroesc binele

Primul Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) a fost un conflict total, la care au participat peste 70 de milioane de soldați. Evenimentul a provocat moartea a 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili. Războiul a dus la importante schimbări politice și sociale pe scenă mondială.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot