Lucrau la psihic! Cum voiau nemții să-i facă pe soldații români să dezerteze?

26.01.2022
Lucrau la psihic! Cum voiau nemții să-i facă pe soldații români să dezerteze?

Primul Război Mondial a dus la mari schimbări pentru România. Pe data de 27 august 1916, țara noastră a intrat în război de partea Antantei (formată din Franţa, Anglia, Rusia). Scopul principal a fost eliberarea Transilvaniei, dar înfrângerile din Dobrogea și ofensiva puternică a armatelor austro-ungară și germană, au dus la pierderea Dobrogei, Olteniei și Munteniei.

Drept urmare, Parlamentul, Guvernul și familia regală a României s-au mutat în Moldova, la Iași, aici rămânând singurul pământ românesc liber. Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria) ocupaseră Bucureștiul, iar lumea se refugia din calea războiului în Moldova.

Potrivit datelor istorice, la începutul anului 1916, Iașiul avea 78.000 de locuitori, iar la finele aceluiași an avea 350.000 de locuitori, dintre care 200.000 erau refugiați. Astfel, au apărut tot felul de probleme, printre care lipsa alimentelor și boli precum tifosul.

Germanii încercau să îi păcălească pe soldații români

Luptele intense din acea perioadă au decimat populația României, iar soldații români, slab dotați, erau cu moralul la pământ. Ofensivă germană era totală și nemții lucrau inclusiv la psihic, aruncând manifeste prin care îi îndemnau pe militarii noștri să dezerteze, ademenindu-i cu bunăstare, linişte şi, evident, pace. Manifestele erau scrise cu multe greșeli gramaticale, fapt pentru care mulți componenți ai armatei române erau convinși că mesajele vin din partea inamicilor.

Soldaţi Români,

Bărbaţi români de seamă şi purtarea întregei populaţiunei din Muntenia au dovedit guvernului german că poporul român n’a dorit războiul, ci s’a lăsat târi de către politicienne orbiţi.

Cea mai mare, cea mai bogată şi cea mai frumoasă parte a patriei voastre, Muntenia, este astăzi mai ruditoare decât în timp de pace, sondele lucreză ca şi înainte, comerciul şi industria sînt în floare.

Pentru că voi, români, să puteţi mări încă producţiunea şi să serviţi prin aceasta patriei voastre, guvernul german s’a hotărît în următoarele pe care vi le face cunoscut aci: .

Fiecare soldat român care de buna voie va trece la noi nu va fi tratat ca prisonier, ci va fi trimes acasă la dânsul pentru că să traiasca in libertate ca şi in pace cu femeia şi copii lui căutându-şi de treabă

Vă dăm înapoi patria voastră ca locuinţa liberă si Germania se ţine de cuvânt.

Comandamentul german de armată.

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră, așa arată textul expus la Arhiva Națională a României.

Mesajele răspânite de propaganda nemțească vorbeau despre o stare de bine în Muntenia și îndeamnau ostașii țării noastre să trădeze. Ba mai mult, unul dintre manifeste susține că foarte mulți cetățeni români au trecut de partea lor și se bucură de o viață prosperă și liniștită.

Ostaşi romăni!

Credem că vă este cunoscut că o mulţime din camarazii voştri de pe tot frontul au urmat sfaturile noastre trecând la noi şi după cum le-am promis acum se află acasă în toată libertatea muncind pământul lor ca şi în timp de pace. Toţi au fost încântaţi de bogăţiea şi ordinea ce domneşte în teritoriul ocupat.

Gândiţ-vă la iarna bătrân înaintea uşilor cu frigul, mizeria, foamea şi boalele de care vă aduceţi aminte că iarna trecută aţi murit cu miile. Sau e mai bine să fiţi fericiţi lângă nevestele, fraţii, copii şi părinţii voştri trăind o viaţă regulată mai bine ca în timp de pace?

Ţăranul român n’a avut nici odată atăţia bani ca în timpul de faţă de care ce tot ce munceşte îi se plăteşte cu preţuri bune neavând nevoie să lucreze numai pentru boeri.

Să nu vă fie teamă de pedeapsă după războiu de oarece guvernul de astăzi n’are să mai existe, ci un guvern care vă va apăra.

Deci grăbiţi-vă a veni cu toţii înainte de a fi prea târziu!

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră.

Soldaţi Germani cari văvroesc binele

Primul Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) a fost un conflict total, la care au participat peste 70 de milioane de soldați. Evenimentul a provocat moartea a 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili. Războiul a dus la importante schimbări politice și sociale pe scenă mondială.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising