Pacea care a durat cât un meci de fotbal. Cum a reușit un meci de fotbal să oprească războiul?

21.12.2022
Pacea care a durat cât un meci de fotbal. Cum a reușit un meci de fotbal să oprească războiul?

Este cunoscut faptul că în preajma sărbătorilor, oamenii au tendința de a deveni mai buni. Chiar dacă stăm în trafic mai mult, iar munca de la birou devine mai agasantă, spiritul luminițelor ne cuprinde pe toți. Acest lucru s-a dovedit adevărat în momentul în care Crăciunul a fost salvat pe câmpul de luptă mulțumită unui meci de fotbal.

Primul Război Mondial a fost oprit pentru un meci de fotbal

fotbal

Primul Război Mondial a fost unul cele mai distructive conflicte militare pe care le-a văzut Terra de la începutul vremii. Mai distructiv decât acesta a fost al Doilea Război Mondial, care avea să vină 25 de ani mai târziu.

Ambițiile personale au împins marile puteri într-un conflict direct. Astfel că Europa a intrat într-un nor de praf de pușcă. Războiul care a durat în intervalul anilor 1914 și 1918 a dus la moartea a peste 11 de milioane de oameni. Distrugerile materiale au însemnat reconstrucția mai multor orașe de la zero, iar istoria nu a mai fost niciodată la fel.

Cu toate acestea, o fărâmă de zâmbet a ieșit la suprafață pe front. Protagoniști? Soldați pasionați de fotbal. În anul 1914, în tranșee se murea pe capete. Gloanțele, sângele și noroiul săreau în toate părțile. Dar, pe data de 25 decembrie 1914, armata englezească și cea germană s-au întâlnit la mijlocul tranșeelor, au ciocnit un pahar de băutură… și au jucat un meci de fotbal. O pace cea avea să dureze fix cât un meci de fotbal.

Probabil cel mai important meci de fotbal din istorie a dovedit că omul mai are o șansă de a-și dovedi bunătatea.

Mingea a apărut de undeva, nu știu de unde, dar din tabăra germanilor. S-au făcut repede niște porți, un băiat cu niște mănuși noi, nouțe tocmai primite de acasă, a devenit goalkeeper și a început match-ul. Cred că au fost vreo două sute de oameni care s-au băgat la joc”, a povestit ulterior fostul caporal englez Ernie Williams într-un interviu acordat în anul 1983.

Episodul a făcut și subiectul unui film lansat în 2015 și intitulat „Christmas Truce of 1914”.

Care au fost urmările Marelui Război?

După patru ani sângeroși, semnarea armistițiului de pace a avut loc la ora 11:00 în data de 11.11.1918. Urmările conflictului mondial au dus la apariția unor noi state, dispariția altora, ordinea politică a început să se schimbe.

Poate cel mai important eveniment apărut în urma lipsurilor din cauza războiului a fost Revoluția Rusă din 1917. A apărut curentul de orientare socialistă sau comunistă. Ulterior, acesta s-a întins și în alte state, precum Germania sau Ungaria. Pentru România, schimbările teritoriale au însemnat unirea fostului regat cu Transilvania și Bucovina. Astfel că, în 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a țării.

Foto: A1.ro & Debanat.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot