Cum arată omul din cauza căruia a început Primul Război Mondial?

18.04.2022
Cum arată omul din cauza căruia a început Primul Război Mondial?

În urmă cu mai bine de un secol, la un colț de stradă din Saraievo, Gavrilo Princip a tras focul care a început Primul Război Mondial când l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand.

Profesorii de istorie susțin că Primul Război Mondial a început după ce un bărbat înarmat l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand la Saraievo la 28 iunie 1914. Împușcătura a acționat ca un declanșator, transformând un conflict de la un colț de stradă din Balcani într-o criză continentală prin eliberarea tensiunii reținute între blocurile rivale ale Marilor Puteri Europene: Imperiul Austro-Ungar și Germania pe de o parte și Franța, Rusia și Marea Britanie pe de altă parte.

Gavrilo Princip, omul care a început Primul Război Mondial

Numele bărbatului înarmat era Gavrilo Princip, prenumele său însemnând Gabriel în limba maternă, sârbă. Mama lui dorise să-l numească Spiro după răposatul ei frate, dar preotul local a intervenit spunând că băiatul ar trebui să poarte numele Arhanghelului Gavril, scrie CNN.

Cu siguranță cel mai mare adolescent generator de probleme din istorie, Princip era elev în ultimul său an de liceu, când a tras focul care a declanșat Primul Război Mondial. Vârsta lui exactă a fost o chestiune de un control juridic intens după asasinare, deoarece mulți oameni din Austro-Ungaria credeau că o condamnare la moarte era potrivită pentru asasinul care ucisese moștenitorul imperiului habsburgic.

Dar codul legal austro-ungar era clar cu privire la pedeapsa capitală. Numai cei care aveau 20 de ani sau mai mari în ziua săvârșirii infracțiunii puteau fi executați. Data de naștere înregistrată pentru Gavrilo Princip a fost 13 iulie 1894, astfel având 19 ani, 11 luni și 15 zile în ziua asasinatului. Prin urmare, doar două săptămâni până în momentul în care ar fi primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare.

Totul s-a complicat puțin când anchetatorii au găsit un dosar al consiliului care sugera că el s-a născut de fapt la 13 iunie 1894, făcându-l suficient de mare pentru a fi executat. Dar, după multe dezbateri legale, s-a acceptat că această înregistrare a fost o greșeală. Luna iulie în grafia chirilică folosită de parohie putea fi ușor confundată cu iunie.

Princip a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pedeapsa maximă pentru cineva de vârsta lui la acea vreme. El ar fi murit de tuberculoză în închisoare la 28 aprilie 1918, înainte ca armele Primului Război Mondial să înceteze.

Tânărul asasin era de fapt un naționalist slav de sud, deși din punct de vedere etnic era sârb bosniac. El a susținut un grup de activiști care chemau la unificarea poporului slav local din Bosnia: musulmani, croați și sârbi.

Visul lor era să-l alunge pe ocupantul habsburgic, așa că împușcarea arhiducelui a fost văzută ca un „gest măreț” pentru a-i inspira pe alții să se ridice împotriva puterii străine.

Crima a declanșat un război pe care Princip nu l-ar fi putut anticipa niciodată. Milioane de oameni au murit și imperii au căzut. În cele din urmă, austro-ungarii au fost alungați din Bosnia. Ca urmare, slavii locali au avut șansa să se unească într-o singură țară, numită mai târziu Iugoslavia, adică o națiune pentru slavii din sud. În ochii unor localnici de acolo, Princip ar putea fi numit drept „eliberator”.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot