Cum arată omul din cauza căruia a început Primul Război Mondial?

18.04.2022
Cum arată omul din cauza căruia a început Primul Război Mondial?

În urmă cu mai bine de un secol, la un colț de stradă din Saraievo, Gavrilo Princip a tras focul care a început Primul Război Mondial când l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand.

Profesorii de istorie susțin că Primul Război Mondial a început după ce un bărbat înarmat l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand la Saraievo la 28 iunie 1914. Împușcătura a acționat ca un declanșator, transformând un conflict de la un colț de stradă din Balcani într-o criză continentală prin eliberarea tensiunii reținute între blocurile rivale ale Marilor Puteri Europene: Imperiul Austro-Ungar și Germania pe de o parte și Franța, Rusia și Marea Britanie pe de altă parte.

Gavrilo Princip, omul care a început Primul Război Mondial

Numele bărbatului înarmat era Gavrilo Princip, prenumele său însemnând Gabriel în limba maternă, sârbă. Mama lui dorise să-l numească Spiro după răposatul ei frate, dar preotul local a intervenit spunând că băiatul ar trebui să poarte numele Arhanghelului Gavril, scrie CNN.

Cu siguranță cel mai mare adolescent generator de probleme din istorie, Princip era elev în ultimul său an de liceu, când a tras focul care a declanșat Primul Război Mondial. Vârsta lui exactă a fost o chestiune de un control juridic intens după asasinare, deoarece mulți oameni din Austro-Ungaria credeau că o condamnare la moarte era potrivită pentru asasinul care ucisese moștenitorul imperiului habsburgic.

Dar codul legal austro-ungar era clar cu privire la pedeapsa capitală. Numai cei care aveau 20 de ani sau mai mari în ziua săvârșirii infracțiunii puteau fi executați. Data de naștere înregistrată pentru Gavrilo Princip a fost 13 iulie 1894, astfel având 19 ani, 11 luni și 15 zile în ziua asasinatului. Prin urmare, doar două săptămâni până în momentul în care ar fi primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare.

Totul s-a complicat puțin când anchetatorii au găsit un dosar al consiliului care sugera că el s-a născut de fapt la 13 iunie 1894, făcându-l suficient de mare pentru a fi executat. Dar, după multe dezbateri legale, s-a acceptat că această înregistrare a fost o greșeală. Luna iulie în grafia chirilică folosită de parohie putea fi ușor confundată cu iunie.

Princip a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pedeapsa maximă pentru cineva de vârsta lui la acea vreme. El ar fi murit de tuberculoză în închisoare la 28 aprilie 1918, înainte ca armele Primului Război Mondial să înceteze.

Tânărul asasin era de fapt un naționalist slav de sud, deși din punct de vedere etnic era sârb bosniac. El a susținut un grup de activiști care chemau la unificarea poporului slav local din Bosnia: musulmani, croați și sârbi.

Visul lor era să-l alunge pe ocupantul habsburgic, așa că împușcarea arhiducelui a fost văzută ca un „gest măreț” pentru a-i inspira pe alții să se ridice împotriva puterii străine.

Crima a declanșat un război pe care Princip nu l-ar fi putut anticipa niciodată. Milioane de oameni au murit și imperii au căzut. În cele din urmă, austro-ungarii au fost alungați din Bosnia. Ca urmare, slavii locali au avut șansa să se unească într-o singură țară, numită mai târziu Iugoslavia, adică o națiune pentru slavii din sud. În ochii unor localnici de acolo, Princip ar putea fi numit drept „eliberator”.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising