Care e orașul din România așezat pe o falie tectonică periculoasă? Nu, nu e în zona Vrancea!

10.02.2023
Care e orașul din România așezat pe o falie tectonică periculoasă? Nu, nu e în zona Vrancea!

Cutremurele devastatoare din Turcia au trezit amintiri vechi în conștiința românilor. Seismul din 1977, când a pus la pământ multe clădiri din România, nu a fost uitat și, cu toate acestea, autoritățile nu au făcut mare lucru pentru a întări rezistența blocurilor și a clădirilor vechi. Responsabilitatea este pasată de la o instituție la alta, astfel încât nimeni să nu fie găsit vinovat în caz de o tragedie.

Cea mai importantă zonă seismică de la noi din țară este cea din Vrancea, însă puțin știu că zona Făgăraș – Câmpulung are și ea foarte multe mișcări telurice. De altfel, această regiune este considerată a doua zonă seismică a țării, fiind așezată pe o placă tectonică foarte importantă.

Zona seismică Făgăraș – Câmpulung

Potrivit datelor istorice, cele mai puternice cutremure în această regiune au avut între 5,5 – 6,5 grade pe scara Richter. Cu toate acestea, un arhitect din Câmpulung a tras atenția că zona este traversată de o falie tectonică periculoasă care poate provoca seisme și de 9 grade pe scara Richter. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi un adevărat dezastru.

Falia tectonică care face posibile cutremure de gradul 9 la Câmpulung. Vă amintiți că aveam stație seismică la demisolul liceului Dinicu Golescu?

Desenată cu verde, vertical, în zona mediană a desenului, marchează locul de subducție a două plăci tectonice, în zona Matrițe.

Unitatea Teritorială de Referință – UTR13 extras din Planul de Urbanism General – PUG Câmpulung, în vigoare din 2003.

Specialiștii din domeniul construcțiilor țin totdeauna seama de normativele și reglementările tehnice… de ce administrația nu le postează pe pagina publică a instituției?, a scris arhitectul Anca Mihaela Coșa pe Facebook.

Cel mai mare cutremur de la Câmpulung

Potrivit seismologilor, în data de 4 aprilie 1628 a avut loc la Câmpulung un cutremur atât de mare încât a avariat serios Mănăstirea Negru Vodă. Aceasta a fost refăcută, ulterior, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654). Cel mai mare cutremur care a avut loc în acest oraș, de-a lungul timpului, a măsurat peste 6 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc în data de 26 ianuarie 1916.

Așadar, este greu de spus dacă predicția arhitectului din Câmpulung poate fi adevărată sau nu, însă este bine să fie luată în calcul, deoarece natura este imprevizibilă și devastatoare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot