În Vrancea au loc cutremure de peste 7,5 grade o dată la 80 de ani! Când ar putea fi următorul?

08.02.2023
În Vrancea au loc cutremure de peste 7,5 grade o dată la 80 de ani! Când ar putea fi următorul?

Bucureștiul este cel mai mare oraș din România. Schimbările economice, arhitecturale și politice prin care a trecut l-a transformat în unul dintre cele mai vulnerabile zone ale țării în cazul unui cutremur major. De-a lungul timpului, Bucureștiul a fost lovit de mai multe cutremure cu magnitudini mari. Cât de periculos este pentru capitală un seism serios?

Cât de pregătit este Bucureștiul de un cutremur mare?

cutremur

Conform datelor științifice, Bucureștiul este capitala europeană cea mai expusă din punct de vedere seismic. Informațiile oficiale date de către autorități arată ca în Capitală există peste 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și alte 2.150 în alte clase seismice.

Statistic, în zona Vrancea au loc cutremure cu magnitudinea peste 6 grade o dată la 10 ani, iar cele de peste 7 grade o dată la peste 30 ani. În schimb, cele de peste 7,5 la fiecare 80 de ani. Ultimul cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade a avut loc în anul 1986, iar cel din anul 1977 a avut 7,4 grade. La un calcul simplu, în România ar putea avea loc un cutremur de peste 7,5 grade pe scara Richter în anul 2057!

Harta zonelor expuse la seism din Capitală indică zona de sud cu cartierul Berceni fiind considerat o zonă foarte bună, în schimb Băneasa se află la polul opus, fiind o zonă expusă la risc major. Împreună cu Băneasa, zona de centru sunt în atenția autorităților în cazul unui cutremur major.

Nivelul cel mai mare de conștientizare a construirii blocurilor s-a făcut după cutremurul din 1977. Odată cu timpul, cunoștințele inginerești s-au lărgit, teoretic construindu-se blocuri din ce în ce mai sigure.

Care sunt cele mai sigure județe din România în caz de cutremur?

Istoricul seismografic arată că cele mai sigure județe din România în caz de cutremur major sunt Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța. Împreună cu ele sunt și Suceava sau Maramureș. Aproape la același nivel de siguranță se află Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
La polul opus, cele mai periculoase zone sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași. Lor li se adaugă Roman, Bacău, Pitești sau Giurgiu. Cele mai expuse clădiri din aceste orașe sunt în folosință drept centre comerciale sau instituții ale statului.

Foto: rfi.ro & stirileprotv.ro 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot