Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

18.10.2022
Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României. Acesta a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproximativ 56 de secunde. Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tragice din perioada comunistă. În urma seismului, mai multe persoane publice și-au pierdut viața. Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cum a schimbat marele seism viitorul Capitalei?

cutremurul

Cutremurul cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter a reușit să schimbe total viitorul Bucureștiului. Un oraș care trecuse dintr-o perioadă capitalistă într-una comunistă, o urbe cu mai multe stiluri arhitecturale.

Ceaușescu a considerat că dacă Dumnezeu a putut pune la pământ atâtea clădiri, poate și el, fapt ce-i permitea remodelarea semnificativă a Capitalei, a povestit ulterior arhitectul șef al Bucureștiului în perioada 1977-1983, Alexandru Budișteanu.

La câteva zile după teribilul seism, dictatorul a cerut diferite propuneri de restructurare a centrului orașului, în care să fie amplasate instituțiile supreme ale statului. Apar noi metode de construire a viitoarelor clădiri. Pentru a se reduce la minimum pagubele post-cutremur, blocurile construite aveau un stil simplu, cu o lățime a balcoanelor de maximum 1 metru.

În zonele ultracentrale s-a început studierea unor serii de intervenții pentru ca pe terenurile goale să fie construite clădiri noi. Astfel au apărut construcțiile gri comuniste pe axa bulevardelor Magheru, Bălcescu și Calea Victoriei.

Modul distructiv al lui Ceaușescu a dus la dispariția mai multor clădiri cu importanță istorică, printre care: Biserica Ene sau Cartierul Uranus.

Mai multe cartiere actuale din București au fost modificate ca rezultat al cutremurului, dar și a ambiției lui Ceaușescu:

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Conform statisticilor oficiale, au fost peste 35.000 de clădiri afectate direct, iar peste 1.570 de persoane au căzut victime. Cel mai afectat oraș al țării a fost Bucureștiul, loc în care au fost și cele mai multe victime.

Nu doar cetățenii de rând au avut de suferit. Numeroase personalități ale vremii au pierit sub dărâmături, lumea teatrului, filmului și a artiștilor fiind tulburată.

Alte victime au fost:

Foto: Depositphotos.com & Știrileprotv.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot