Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

18.10.2022
Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României. Acesta a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproximativ 56 de secunde. Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tragice din perioada comunistă. În urma seismului, mai multe persoane publice și-au pierdut viața. Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cum a schimbat marele seism viitorul Capitalei?

cutremurul

Cutremurul cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter a reușit să schimbe total viitorul Bucureștiului. Un oraș care trecuse dintr-o perioadă capitalistă într-una comunistă, o urbe cu mai multe stiluri arhitecturale.

Ceaușescu a considerat că dacă Dumnezeu a putut pune la pământ atâtea clădiri, poate și el, fapt ce-i permitea remodelarea semnificativă a Capitalei, a povestit ulterior arhitectul șef al Bucureștiului în perioada 1977-1983, Alexandru Budișteanu.

La câteva zile după teribilul seism, dictatorul a cerut diferite propuneri de restructurare a centrului orașului, în care să fie amplasate instituțiile supreme ale statului. Apar noi metode de construire a viitoarelor clădiri. Pentru a se reduce la minimum pagubele post-cutremur, blocurile construite aveau un stil simplu, cu o lățime a balcoanelor de maximum 1 metru.

În zonele ultracentrale s-a început studierea unor serii de intervenții pentru ca pe terenurile goale să fie construite clădiri noi. Astfel au apărut construcțiile gri comuniste pe axa bulevardelor Magheru, Bălcescu și Calea Victoriei.

Modul distructiv al lui Ceaușescu a dus la dispariția mai multor clădiri cu importanță istorică, printre care: Biserica Ene sau Cartierul Uranus.

Mai multe cartiere actuale din București au fost modificate ca rezultat al cutremurului, dar și a ambiției lui Ceaușescu:

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Conform statisticilor oficiale, au fost peste 35.000 de clădiri afectate direct, iar peste 1.570 de persoane au căzut victime. Cel mai afectat oraș al țării a fost Bucureștiul, loc în care au fost și cele mai multe victime.

Nu doar cetățenii de rând au avut de suferit. Numeroase personalități ale vremii au pierit sub dărâmături, lumea teatrului, filmului și a artiștilor fiind tulburată.

Alte victime au fost:

Foto: Depositphotos.com & Știrileprotv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot