Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

18.10.2022
Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României. Acesta a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproximativ 56 de secunde. Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tragice din perioada comunistă. În urma seismului, mai multe persoane publice și-au pierdut viața. Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cum a schimbat marele seism viitorul Capitalei?

cutremurul

Cutremurul cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter a reușit să schimbe total viitorul Bucureștiului. Un oraș care trecuse dintr-o perioadă capitalistă într-una comunistă, o urbe cu mai multe stiluri arhitecturale.

Ceaușescu a considerat că dacă Dumnezeu a putut pune la pământ atâtea clădiri, poate și el, fapt ce-i permitea remodelarea semnificativă a Capitalei, a povestit ulterior arhitectul șef al Bucureștiului în perioada 1977-1983, Alexandru Budișteanu.

La câteva zile după teribilul seism, dictatorul a cerut diferite propuneri de restructurare a centrului orașului, în care să fie amplasate instituțiile supreme ale statului. Apar noi metode de construire a viitoarelor clădiri. Pentru a se reduce la minimum pagubele post-cutremur, blocurile construite aveau un stil simplu, cu o lățime a balcoanelor de maximum 1 metru.

În zonele ultracentrale s-a început studierea unor serii de intervenții pentru ca pe terenurile goale să fie construite clădiri noi. Astfel au apărut construcțiile gri comuniste pe axa bulevardelor Magheru, Bălcescu și Calea Victoriei.

Modul distructiv al lui Ceaușescu a dus la dispariția mai multor clădiri cu importanță istorică, printre care: Biserica Ene sau Cartierul Uranus.

Mai multe cartiere actuale din București au fost modificate ca rezultat al cutremurului, dar și a ambiției lui Ceaușescu:

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Conform statisticilor oficiale, au fost peste 35.000 de clădiri afectate direct, iar peste 1.570 de persoane au căzut victime. Cel mai afectat oraș al țării a fost Bucureștiul, loc în care au fost și cele mai multe victime.

Nu doar cetățenii de rând au avut de suferit. Numeroase personalități ale vremii au pierit sub dărâmături, lumea teatrului, filmului și a artiștilor fiind tulburată.

Alte victime au fost:

Foto: Depositphotos.com & Știrileprotv.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising