Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

18.10.2022
Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României. Acesta a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproximativ 56 de secunde. Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tragice din perioada comunistă. În urma seismului, mai multe persoane publice și-au pierdut viața. Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cum a schimbat marele seism viitorul Capitalei?

cutremurul

Cutremurul cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter a reușit să schimbe total viitorul Bucureștiului. Un oraș care trecuse dintr-o perioadă capitalistă într-una comunistă, o urbe cu mai multe stiluri arhitecturale.

Ceaușescu a considerat că dacă Dumnezeu a putut pune la pământ atâtea clădiri, poate și el, fapt ce-i permitea remodelarea semnificativă a Capitalei, a povestit ulterior arhitectul șef al Bucureștiului în perioada 1977-1983, Alexandru Budișteanu.

La câteva zile după teribilul seism, dictatorul a cerut diferite propuneri de restructurare a centrului orașului, în care să fie amplasate instituțiile supreme ale statului. Apar noi metode de construire a viitoarelor clădiri. Pentru a se reduce la minimum pagubele post-cutremur, blocurile construite aveau un stil simplu, cu o lățime a balcoanelor de maximum 1 metru.

În zonele ultracentrale s-a început studierea unor serii de intervenții pentru ca pe terenurile goale să fie construite clădiri noi. Astfel au apărut construcțiile gri comuniste pe axa bulevardelor Magheru, Bălcescu și Calea Victoriei.

Modul distructiv al lui Ceaușescu a dus la dispariția mai multor clădiri cu importanță istorică, printre care: Biserica Ene sau Cartierul Uranus.

Mai multe cartiere actuale din București au fost modificate ca rezultat al cutremurului, dar și a ambiției lui Ceaușescu:

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Conform statisticilor oficiale, au fost peste 35.000 de clădiri afectate direct, iar peste 1.570 de persoane au căzut victime. Cel mai afectat oraș al țării a fost Bucureștiul, loc în care au fost și cele mai multe victime.

Nu doar cetățenii de rând au avut de suferit. Numeroase personalități ale vremii au pierit sub dărâmături, lumea teatrului, filmului și a artiștilor fiind tulburată.

Alte victime au fost:

Foto: Depositphotos.com & Știrileprotv.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu... citește tot
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot