De ce se vor schimba bancnotele cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

12.09.2022
De ce se vor schimba bancnotele cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

Trecerea la cele sfinte a Reginei Elisabeta a II-a a adus în societatea britanică una dintre cele mai mari schimbări ale secolului al XXI-lea. Pare ciudat, dar încă de la încoronarea acesteia, se știa cum se vor schimba lucrurile odată cu moarte acesteia. Pas cu pas. În următoarea perioadă, Londra și tot ce înseamnă Marea Britanie și Commonwealth vor trece prin schimbări substanțiale. Iar una dintre cele mai semnificative schimbări va fi modificarea bancnotelor cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

Operațiunea London Bridge

Elisabeta a II-a

Moartea Reginei la vârsta de 96 de ani a activat un aparat de stat inactiv pentru mai bine de 70 de ani. Unul dintre cele mai bine bine puse la punct protocoale se numește „Operațiunea London Bridge”. Acesta prezintă situația din momentul în care Regina moare și ce se va întâmpla după.

Planul este întins pe o perioadă de 10 zile și începe cu Ziua Zero, când este anunțată moartea Reginei. Prima persoană care va afla despre moartea acesteia a fost secretarul ei privat care va transmite vestea mai departe. Este anunțat prim-ministrul prin codul „London Bridge is down” folosind linii telefonice securizate. În perioada de 10 zile este declarat doliu național, sunt ținute momente de reculegere în întâlnirile de stat, iar Charles devine noul rege cu titulatura de Regele Charles al III-lea.

Cu toate că planul prevede o trecere uniformă către următorul monarh, Operațiunea London Bridge privește dincolo de perioada de doliu a Reginei. După moartea acesteia sunt schimbate pașapoartele, buletinele, cutiile de poștă, uniformele poliției, imnul și chiar banii statului.

De ce este nevoie de schimbarea banilor?

Regatul Unit al Marii Britanii are la bază monarhia, iar fiecare schimbare în societate este realizată în numele conducătorului. Astfel că buletinele, pașapoartele, imnul sau cutiile de poștă poartă însemnele „EIIR”, Elisabeth II Regina. În același timp, banii folosiți în UK poartă chipul Reginei.

La moartea acesteia, toate însemnele regale se vor modifica pentru a-l reprezenta pe noul monarh, Regele Charles al III-lea. Acest lucru nu se va realiza ușor, având în vedere că în prezent sunt în circulație peste 4.5 miliarde de bancnote cu chipul Reginei. Procesul va fi unul de durată, care poate dura cel puțin doi ani. Imaginea Reginei apare, de asemenea, pe monede și bancnote din Canada sau Noua Zeelandă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot