De ce se vor schimba bancnotele cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

12.09.2022
De ce se vor schimba bancnotele cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

Trecerea la cele sfinte a Reginei Elisabeta a II-a a adus în societatea britanică una dintre cele mai mari schimbări ale secolului al XXI-lea. Pare ciudat, dar încă de la încoronarea acesteia, se știa cum se vor schimba lucrurile odată cu moarte acesteia. Pas cu pas. În următoarea perioadă, Londra și tot ce înseamnă Marea Britanie și Commonwealth vor trece prin schimbări substanțiale. Iar una dintre cele mai semnificative schimbări va fi modificarea bancnotelor cu chipul Reginei Elisabeta a II-a?

Operațiunea London Bridge

Elisabeta a II-a

Moartea Reginei la vârsta de 96 de ani a activat un aparat de stat inactiv pentru mai bine de 70 de ani. Unul dintre cele mai bine bine puse la punct protocoale se numește „Operațiunea London Bridge”. Acesta prezintă situația din momentul în care Regina moare și ce se va întâmpla după.

Planul este întins pe o perioadă de 10 zile și începe cu Ziua Zero, când este anunțată moartea Reginei. Prima persoană care va afla despre moartea acesteia a fost secretarul ei privat care va transmite vestea mai departe. Este anunțat prim-ministrul prin codul „London Bridge is down” folosind linii telefonice securizate. În perioada de 10 zile este declarat doliu național, sunt ținute momente de reculegere în întâlnirile de stat, iar Charles devine noul rege cu titulatura de Regele Charles al III-lea.

Cu toate că planul prevede o trecere uniformă către următorul monarh, Operațiunea London Bridge privește dincolo de perioada de doliu a Reginei. După moartea acesteia sunt schimbate pașapoartele, buletinele, cutiile de poștă, uniformele poliției, imnul și chiar banii statului.

De ce este nevoie de schimbarea banilor?

Regatul Unit al Marii Britanii are la bază monarhia, iar fiecare schimbare în societate este realizată în numele conducătorului. Astfel că buletinele, pașapoartele, imnul sau cutiile de poștă poartă însemnele „EIIR”, Elisabeth II Regina. În același timp, banii folosiți în UK poartă chipul Reginei.

La moartea acesteia, toate însemnele regale se vor modifica pentru a-l reprezenta pe noul monarh, Regele Charles al III-lea. Acest lucru nu se va realiza ușor, având în vedere că în prezent sunt în circulație peste 4.5 miliarde de bancnote cu chipul Reginei. Procesul va fi unul de durată, care poate dura cel puțin doi ani. Imaginea Reginei apare, de asemenea, pe monede și bancnote din Canada sau Noua Zeelandă.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 12 septembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat dezvoltarea societăților. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 255-a...
Cele mai noi articole
De ce regele Charles a ales-o pe Diana și nu pe Camilla?
De ce regele Charles a ales-o pe Diana și nu pe Camilla?
Regele Charles al III-lea s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham în Anglia. Între 1981 și 1996, actualul conducător al Marii Britanii a fost căsătorit cu prințesa Diana... citește tot
Care este diferența dintre regină și regină consoartă?
Care este diferența dintre regină și regină consoartă?
Regele Charles al III-lea a urcat pe tronul Marii Britanii pe data de 8 septembrie 2022, la vârsta de 73 de ani. Acesta a devenit rege după ce mama lui, regina Elisabeta a II-a, a trecut în... citește tot
Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!
Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!
Societățile din prezent sunt rezultatele confruntărilor aprige pe care strămoșii noștri le-au avut de-a lungul secolelor. Un vechi proverb spune că istoria îi consemnează pe cei victorioși,... citește tot