De ce Luceafărul NU este cel mai lung poem din lume?

07.01.2022
De ce Luceafărul NU este cel mai lung poem din lume?

Luceafărul, cunoscutul poem al lui Mihai Eminescu, este o reală capodoperă a poetului și, potrivit criticilor literari, este cea mai mare realizare din literatura română. Cu cele 98 de strofe ale sale, Luceafărul este considerat de unele voci avizate ca fiind cel mai lung poem din lume, însă în realitate, Mahabharata îl depășește cu mult. Ce este, de fapt, Mahabharata?

Mahabharata este un poem antic foarte important pentru cei care urmează religia hindusă. Arjuna, unul dintre personajele principale, este un prinț războinic și un arcaș incredibil care are multe aventuri. El este, de asemenea, unul dintre cei cinci frați care se numesc Pandava. Ei sunt fiii regelui Pandu din Hastinapur și ai celor două soții ale sale.

Care este povestea din Mahabharata?

Mahabharata este un poem epic antic în sanscrită (limbă vorbită în regiunea Indiei și Indochinei) care spune povestea regatului Kurus. Se bazează pe un adevărat război care a avut loc în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea î.Hr. între triburile Kuru și Panchala din subcontinentul indian. Este considerată atât o relatare istorică a nașterii hinduismului, cât și un cod de etică pentru credincioși, scrie Learn Religions.

O imagine din manuscris ilustrând bătălia de la Kurukshetra

 

Mahabharata, cunoscut și ca marea epopee a dinastiei Bharata, este împărțit în două cărți de peste 100.000 de versuri, fiecare conținând două rânduri sau cuplete însumând mai mult de 1,8 milioane de cuvinte. Este de aproximativ 10 ori mai lung decât „Iliada”, una dintre cele mai notabile poeme epice occidentale.

Sfântul hindus Vyasa este în general creditat că a fost primul care a compilat Mahabharata, deși întregul text a fost asamblat între secolele VIII și IX î.Hr., iar cele mai vechi porțiuni datează din aproape 400 î.Hr. Vyasa însuși apare de mai multe ori în Mahabharata.

Mahabharata este împărțit în 18 parve sau cărți. Narațiunea principală urmărește cei cinci fii ai decedatului rege Pandu (Pandava) și cei 100 de fii ai regelui orb Dhritarashtra (Kaurava), care s-au opus în război pentru posesia regatului strămoșesc Bharata de pe râul Ganga în nord-centrul Indiei. Figura principală din epopee este zeul Krishna.

O mare parte din acțiunea din Mahabharata este însoțită de discuții și dezbateri între personajele textului. Cea mai faimoasă predică, prelegerea de dinainte de război a lui Krishna despre etică și divinitate către urmașul său Arjuna, cunoscută și sub numele de Bhagavad Gita, este conținută în epopee.

Foto: Wikipedia, Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot