E adevărat că în ’89 România nu avea nicio datorie externă?

18.04.2018
E adevărat că în ’89 România nu avea nicio datorie externă?

Mulți dintre ai noștri regretă perioada comunistă, iar unul dintre argumentele aduse este acela că Nicolae Ceaușescu reușise să achite întreaga datorie externă a României. Este oare adevărat că în anul 1989, atunci când dictatorul a fost împușcat, țara noastră nu avea nicio datorie externă?

În luna decembrie a anului 1989, România avea investiţii şi datorii de recuperat în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Ba mai mult, se pare că țara noastră avea în conturi în jur de două miliarde de dolari cash. Cât despre datoria externă, aceasta practic nu exista la acea vreme.

În aprilie 1989, cu 8 luni înainte să fie executat la Târgoviște alături de soția sa, Nicolae Ceaușescu anunţa printr-un discurs rambursarea integrală a creditelor internaţionale.

„Zilele de 12-14 aprilie marchează, se poate spune, o deplină independență economică și politică a României! Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nicio datorie externă, nu mai plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă și economic, și politic!”, afirma dictatorul cu mândrie în propria cuvântare.

 

Acesta continua: „La sfârșitul lunii martie am lichidat datoria externă a țării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care dobânda reprezintă peste 7 miliarde de dolari”.

Potrivit experților economici, Nicolae Ceaușescu spunea adevărul în discursul susținut Plenarei Comitetului Central. Așadar, România a fost pentru o scurtă perioadă de timp unul dintre puținele state din lume care și-au achitat INTEGRAL datoria externă.

Totuși, după anul 1989, nu doar că au dispărut cele două miliarde de dolari cash, dar oamenii politici din democrație nu au reușit să recupereze datorii de la partenerii externi în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Ce datorie externă are România astăzi?

În anul 2017, datoria pe termen lung a României însuma aproximativ 69,5 miliarde de euro. În schimb, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2017 nivelul de 24,74 miliarde de euro. Cele mai îndatorate țări din lume sunt în ordine Japonia, Grecia, Italia, Irlanda și Portugalia.

Foto: europolitics.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot