Cât cântărea cel mai mare animal vânat vreodată în România?

30.05.2018
Cât cântărea cel mai mare animal vânat vreodată în România?

Ani de zile, Munții Carpați au fost o atracție pentru vânătorii din întreaga lume, datorită faunei bogate. În Carpați au trăit sau încă trăiesc animale ca ursul carpatin, zimbrul, capra neagră, lupul, mistrețul, râsul sau cerbul. Totuși, care este cel mai mare animal vânat vreodată pe tărâmuri mioritice?

De departe cel mai mare animal care ar fi putut fi vânat în România este zimbrul, un mamifer terestru ce a dispărut de pe teritoriul țării noastre în urmă cu sute de ani. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în anul 1762, iar din Transilvania în anul 1790.

Totuși, dacă excludem aceste animale (zimbrii cântăresc peste 600 de kilograme și nu s-au păstrat dovezi despre cel mai mare exemplar vânat), cel mai mare mamifer împușcat vreodată în România a fost un urs carpatin. Vânătorul? Chiar Nicolae Ceaușescu, cel mai puternic român al acelor timpuri.

În anul 1974, dictatorul, un pasionat de vânătoare, a interzis oricărui străin să mai vâneze în România. Decizia a fost luată după ce un francez a obţinut un trofeu mondial cu un cerb vânat în 1969, în munţii Vrancei.

Astfel, „cel mai iubit fiu al poporului” a dat ordin să i se găsească cel mai mare exemplar din Munții Carpați. Acesta era Lache, un urs care trăia pe lângă restaurantele din zona Poiana Brașov. Acesta a fost luat de comuniști și pus pe îngrășare, apoi a fost vânat de Ceaușescu în anul 1978. Conducătorul României era fericit că a depășit recordul lui Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, care deținea recordul la acest gen de vânat.

Blana ursului Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, cele mai multe din lume, pentru un trofeu de acest fel, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.

Conform cifrelor oficiale, în anii 2014 – 2015, au fost raportați nu mai puțin de 10.022 de urși bruni care trăiesc pe teritoriul României.

Foto: gazetadebistrita.ro

Foto: „Fototeca online a comunismului românesc”

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Introducerea trebuie să-ți prindă atenția, nu să-ți dea senzația că citești manualul de la aspirator. Imaginează-ți scena: e sâmbătă seara, prietenii te-au lăsat baltă, deschizi... citește tot