Cum arată bârlogul ursului carpatin? Video excepțional

29.12.2020
Cum arată bârlogul ursului carpatin? Video excepțional

În decembrie, urșii se retrag în bârlog pentru iarnă. Ocazional, în ierni cu puțină zăpadă și cu o recoltă mare de nuci (în special fagi) urșii carpatini nu stau foarte mult în hibernare, ci petrec o mare perioadă din iarnă căutând mâncare.

Dacă nu există recoltă de nuci așa cum a fost cazul în iarna 1972-1973 (care a fost și o iarnă cu puțină zăpadă), urșii s-au retras în vizuină mult mai devreme. Femelele însărcinate rămân întotdeauna în vizuină. Femelele intră în călduri de la mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie. Sarcina durează aproximativ 210 zile. Bărbații ajung la maturitate sexuală după doi ani, iar ursoaicele se reproduc în al patrulea an și apoi dau naștere puilor în fiecare an. Ursul carpatin nu este violent cu oamenii decât primăvara și toamna, când duc lipsă de alimente.

În cazuri rare, ei pot ataca, dar numai atunci când sunt urmăriți în mod insistent. Doar așa un urs mare și „experimentat” poate deveni periculos. Dacă femela simte că este urmărită și are pui, aceasta va reacționa agresiv și își va proteja puii. Ea scoate în general un zgomot specific și puii se ascund. Apropierea omului de unitatea familială în acest moment poate fi extrem de periculoasă.

Cum arată bârlogul ursului carpatin?

Majoritatea vizuinelor sunt capitonate cu crengi, frunze, iarbă uscată, într-o grotă, sub rădăcinile unor copaci căzuți, în furnicare sau chiar își sapă adăpostul, în general pe o rază de 10 până la 15 m. Cea mai adâncă grotă săpată descoperită de specialiști a fost de 580m și cea mai înaltă de 830 m.

Dimensiunile bârlogului depind de mărimea ursului și tipul de hibernare. Adâncimea așternutului este de 12 până la 18 cm și greutatea de 8 până la 12 kg. Compoziția sa depinde în primul rând de disponibilitatea acoperirii naturale și expunerea pantei.

Unii urși carpatini vor ierna într-o singură groapă în mod repetat pe parcursul unei perioade de câțiva ani la rând. Noi bârloguri sunt făcute, în majoritatea cazurilor de animalele tinere.

În Carpați hibernarea durează de obicei până la mijlocul lunii martie sau începutul lunii aprilie, perioada de ieșire din grote durează de la 5 până la 12 zile.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot