Care este diferența dintre un ceas automatic și unul mecanic?

16.10.2020
Care este diferența dintre un ceas automatic și unul mecanic?

Ceas automatic versus ceas mecanic. Ceasurile sunt considerate adevărate bijuterii. Frumusețea lor este indubitabilă și pe lângă utilitatea de a te informa cât este ora, oferă și un aspect elegant. Atunci când decizi să îți achiziționezi un ceas, este bine să știi care este diferența dintre unul automatic și unul mecanic.

Ceasurile au apărut pentru prima dată în secolul al XV-lea și au venit sub diferite forme. Acestea erau purtate la mână sau legate de un lănțișor ori în buzunare. Primele ceasuri au fost mecanice, însă odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut și cele automatice.

Care este diferența dintre un ceas automatic și unul mecanic?

Multă lume nu știe, însă ceasurile automatice sunt de fapt tot ceasuri mecanice. Diferența dintre cele două este la armare, dacă cele automatice încarcă arcul la simpla mișcare a mâinii, cele mecanice au nevoie de armarea manuală din remontoar.

Ceasurile mecanice clasice sunt prevăzute cu o coroană la exteriorul carcasei, de obicei în partea dreaptă, cu ajutorul căreia se pune în mișcare un întreg sistem care transferă energia de rotație către arcul principal. Pe măsură ce acesta tinde să se relaxeze, eliberează treptat energie punând în mișcare întregul mecanism. Un rol important îl au aici și balansierul sau regulatorul, care asigură o eliberare uniformă a energiei și deci mai multă precizie măsurării timpului. Remontarea acestui tip de mecanism trebuie făcută manual, o dată la 1-2 zile, altfel ceasul se oprește, potrivit ceas-mana.ro.

De cealaltă parte, ceasurile automatice sunt prevăzute cu un rotor (o greutate oscilantă) care se mișcă singură, alimentând astfel întregul mecanism. Acest tip de ceas, dacă este purtat la mână, nu are nevoie de ajustare sau încărcare manuală. În schimb, dacă este lăsat în repaus acesta poate să se oprească după câteva zile.

Ceasurile mecanice trebuie întoarse la o oră fixă pentru a funcționa normal. Multă lume le preferă pe acestea, creându-se o legătură afectivă cu timpul și ceasul deținut. Trebuie știut că mai există o categorie de ceasuri, cele cu quartz, care sunt alimentate de o baterie care funcționează pentru câțiva ani. Aceste mecanisme sunt mai precis, însă prezintă mai puțin interes din partea pasionaților de orologerie și mecanică fină.

Cel mai scump ceas din lume

Așa cum spuneam mai sus, ceasurile sunt considerate adevărate bijuterii, iar multe persoane le colecționează. Multe dintre acestea sunt construite și cu diamante, platină, aur alb, safire, totul pentru a satisface și cel mai exigent client. Cel mai scump ceas de mână a fost vândut în noiembrie 2019, pentru 31 de milioane de dolari. Piesa de colecție este un ceas Grandmaster Chime 6300A-010 de la Patek Philippe, o celebră marcă de ceasuri de mână sinonimă cu luxul și eleganța supremă.

Așa arată cel mai scump ceas din lume, Grandmaster Chime 6300A-010 de la Patek Philippe

 

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot