Pe ce mână se poartă ceasul?

16.11.2020
Pe ce mână se poartă ceasul?

„Pe ce mână se poartă ceasul?”, aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți dintre noi, mai ales atunci când respectarea tuturor regulilor modei devine epuizantă. Poate fi purtată această curea neagră cu acest pantaloni maro? Este chiar atât de rău să porți șosete cu sandale? Se pare că, pentru fiecare piesă de îmbrăcăminte sau accesoriu nou, există o regulă nescrisă despre cum, când și unde să o îmbraci.

Există chiar și reguli cu privire la modul de a purta un ceas, în funcție de mâna dominantă sau dacă ești femeie sau bărbat.

Pe ce mână se poartă ceasul, pe stânga sau pe dreaptă?

Conform unor reguli de etichetă, ceasul se poartă pe mâna nedominantă. Mâna dominantă este mâna care este folosită în cele mai multe acțiuni, aceea care este cea mai abilă. Așadar oamenii dreptaci au mâna non-dominantă, mâna stângă, iar pentru stângacii au mâna non-dominantă, pe cea dreaptă. Dreptacii se uită la ceasul care se poartă pe mâna stângă, iar stângacii se uită la ceasul care se poartă pe mâna dreaptă.

Purtarea ceasului pe mâna non-dominantă ajută pentru a vedea ce oră este în timp ce mâna dominantă este ocupată cu altă activitate. De exemplu, dacă ținem în mâna dominantă o cafea fierbinte, putem spune cuiva cât este ceasul fără să vărsăm cafeaua pe haine.

Cu toate acestea, unii oameni preferă să poarte ceasul pe mâna dominantă în scopuri de confort sau funcționalitate. Dacă mâna dominantă este deja ocupată cu amestecarea zahărului în cafea, este suficientă o mică răsucire a încheieturii mâinii pentru a vedea cât este ora.

Cine poartă „coroana”?

Dacă dețineți un ceas în prezent, există șanse mari să fie purtat pe mâna stângă. Problema poate apărea în funcție de amplasarea coroanei. Coroana ceasului este butonul mic, rotund, care este folosit pentru a seta ora. Coroana este aproape întotdeauna situată pe partea laterală a ceasului, fie în dreptul orei „3” sau „9” de pe exteriorul feței ceasului.

Deoarece coroana este menită să fie ușor manevrată de mâna opusă, se poate spune pe ce încheietură este proiectat ceasul pentru a sta în funcție de situarea ei, dacă este de 3 sau 9.

Dacă ceasul este destinat încheieturii mâinii stângi, acest lucru facilitează întoarcerea mâinii drepte. Dacă coroana este la 9, este opusul. Cele mai multe ceasuri sunt proiectate cu coroana în poziția orei 3, deoarece majoritatea oamenilor (90%) sunt dreptaci și preferă să poarte ceasurile pe mâna non-dominantă.

Până în Primul Război Mondial, ceasurile de mână erau considerate ca fiind doar pentru femei, dar odată ce soldații au început să folosească ceasuri pe câmpul de luptă, acel stereotip a dispărut. Nu există, însă, nicio dovadă că purtarea ceasului doar de către femei a fost vreodată o regulă a modei, potrivit Corona Watches.

Cum s-au purtat ceasurile de-a lungul istoriei?

Din punct de vedere istoric, bărbații au folosit ceasuri de buzunar până la începutul secolului al XX-lea, în timp ce doar femeile foloseau ceasuri de mână. Ceasurile de buzunar au devenit populare în timpul războaielor, deoarece erau utile pentru coordonarea activităților militare. Cu toate acestea, acele ceasuri erau mari pentru standardele actuale și erau transportate de ofițeri în pungi de piele personalizate, care erau legate la încheieturi. Aceasta erau o necesitate, deoarece ceasurile aveau roți de echilibrare uriașe, erau foarte fragile și se puteau rupe cu ușurință. Pentru a-și proteja cronometrele de eventualele daune, acestea erau ținute pe mâna mai puțin dominantă a purtătorului. Deoarece majoritatea oamenilor sunt dreptaci, în majoritatea cazurilor ceasurile erau ținute în mâna stângă. În plus, ceasurile erau dificil de acționat cu ajutorul mâinii non-dominante.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot