Cine salută primul? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

07.11.2020
Cine salută primul? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

Salutul este o parte a curtoaziei și a bunului simț. În orice societate există forme de salut. Ele sunt de bază pentru interacțiunea civilizată.

Este important să salutăm chiar și atunci când suntem timizi. Fiecare formă de salut și de abordare este o ocazie de a demonstra respectul față de ceilalți și de a crea o impresie favorabilă despre tine în ochii celorlalți.

De obicei, când salutăm pe cineva, îi recunoaștem prezența. Majoritatea oamenilor fac acest lucru automat. O eventuală omitere a salutului poate provoca cu ușurință frustrări sau chiar neînțelegeri. Sunt foarte puține lucruri mai jignitoare decât ignorarea unei persoane, întrucât aceasta atinge o coardă sensibilă a celor mai elementare dintre nevoile umane, incluziunea și interacțiunea socială.

Salutul informal

Salutările informale pot fi verbale, gesticulate sau ambele. Cele mai frecvente modalități de salut sunt „salut” și „bună”, în timp ce „hei” este popular în unele regiuni. Numele persoanei însoțește, în general, „salut”, alături de un zâmbet plăcut.

Amabilitatea spune că salutați oamenii în general, mai ales pe cei care vă oferă servicii, cum ar fi casieri, vânzători, recepționeri, lucrători din serviciile de alimentație și angajații hotelului / motelului.

Uneori, cealaltă persoană este prea departe pentru un salut verbal sau un salut verbal i-ar deranja pe ceilalți din jurul tău. Este suficient un zâmbet, o plecăciune a capului sau un semn cu mâna în locuri publice, cum ar fi teatrul, sala de concerte sau restaurantul.

Cine salută primul?

Conform surse bunele-maniere.com, bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără. Atunci când un tânăr întâlnește pe cineva în vârstă, politicos este ca tânărul să salute primul. De asemenea, într-o încăpere cel nou venit salută pe cei care sunt deja adunați. Dacă ne referim la companii, instituții, de regulă subordonații adresează salutul prima oară atunci când își întâlnesc superiorii.

Cum salută un bărbat?

La codul bunelor maniere se spune că bărbatul salută primul o femeie. Dacă acesta poartă pălărie, el o va ridica scurt cu puțin înainte de a se apropia de femeie și va înclina capul. Însă dacă bărbatul nu poartă pălărie, înclinarea capului va fi un pic mai adâncă decât dacă ar saluta cu pălăria, potrivit sursei mai sus menționate.

Dacă se întâlnesc două persoane de același sex, cea tânără o salută pe cea mai în vârstă. De asemenea, salutul poate fi însoțit de un zâmbet și de o scurtă înclinare din cap. Două persoane de același sex și de aceeași vârstă se salută în același timp.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot