Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

21.01.2020
Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

Salutul este un gest extrem de important care spune multe despre educația oamenilor care interacționează. Totuși, noțiunea de „dimineață” sau „seară” poate să difere de la o persoană la alta, în fucție de programul fiecăruia. Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”?

Codul Bunelor Maniere spune în felul următor: întâmpini pe cineva cu salutul ”Bună dimineața!” până la ora 11.00, apoi, până la apusul soarelui, folosești ”Bună ziua!”, iar de atunci și până la finalul serii, folosești formula ”Bună seara!”.

În ultima perioadă, lumea a devenit mai comodă și folosește ”Bună!”, ”Servus!” sau ”Salut!”. Acest lucru este în regulă când te adresezi persoanelor cu vârsta apropiată de tine, însă nu poți saluta pe cineva mai  bătrân cu „Bună!” sau „Salut!”.

Cum a apărut Codul Bunelor Maniere?

Codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenție a unui om excentric sau ca niște reguli impuse de aristocrația vremurilor, ci a venit pe cale orală ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societății.

Bazele sale își au originea în Antichitate, în spațiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des în arta oratorică, prin care oamenii erau învățați cum să conviețuiască, fără a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricărei societăți sănătoase, civilizate.

De ce trebuie să salutăm?

Salutul este principala formă de respect pe care o persoană o arată celeilalte. “Omul prost se cunoaște după ‘Bună ziua’”, spune o vorbă bătrânească la români. La sat încă se mai păstrează tradiția de a da binețe tuturor celor pe care îi întâlnești, chiar dacă îi cunoști sau nu.

Când întâlnește o doamnă, bărbatul trebuie să salute primul. Criteriile de diferențiere a formulelor de salut sunt cele impuse de vârstă, sex sau de relația care există între persoane, ci nu de altceva. Salutul este diferit în funcție de persoanele întâlnite și anume:

Orice individ care trăieşte într-o societate, indiferent de statutul social, zona de proveniență, nivelul de educație sau cel profesional, trebuie să își salute semenii în funcție de ora la care s-au întâlnit cu ‘Bună dimineața’, ‘Bună ziua’ sau ‘Bună Seara’.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot