Cine a descoperit electricitatea? Ce este curentul electric?

02.02.2021
Cine a descoperit electricitatea? Ce este curentul electric?

Curentul electric este o formă de energie și apare în natură, deci nu a fost „inventat”. Cât despre cine a descoperit-o, există multe concepții greșite. Unii îi acordă credit lui Benjamin Franklin pentru descoperirea electricității, dar experimentele sale au ajutat la stabilirea legăturii dintre fulgere și electricitate, nimic mai mult.

Adevărul despre descoperirea energiei electrice este puțin mai complex și datează de mai bine de două mii de ani.

Cine a descoperit electricitatea?

În jurul anului 600 î.Hr., grecii antici au descoperit că frecarea blănii pe chihlimbar (rășină de copac fosilizată) a cauzat o atracție între cei doi și astfel ceea ce au descoperit grecii a fost de fapt electricitatea statică.

În plus, cercetătorii și arheologii din anii 1930 au descoperit vase cu foi de cupru în interiorul cărora cred că ar fi fost baterii antice menite să producă lumină pe terenurile antice romane. Dispozitive similare au fost găsite în săpăturile arheologice de lângă Bagdad, ceea ce înseamnă că persanii antici ar fi putut folosi și o formă timpurie de baterii.

Dar până în secolul al XVII-lea, au fost făcute multe descoperiri legate de electricitate, cum ar fi invenția unui generator electrostatic timpuriu, diferențierea dintre curenții pozitivi și negativi și clasificarea materialelor ca și conductori sau izolatori.

Ce este curentul electric?

Curentul electric face parte din viața noastră de zi cu zi, indiferent dacă ne uităm la natură și urmărim o furtună puternică sau, pur și simplu mergem la bucătărie, aprindem lumina și deschidem frigiderul.

Dar pentru a înțelege cu adevărat ce este de fapt electricitatea, trebuie să aruncăm o privire asupra științei la nivel atomic.

Atomii sunt particule mici și pur și simplu, sunt elementele de bază ale a tot ceea ce ne înconjoară, indiferent dacă este vorba de scaune, birouri sau chiar propriul nostru corp. Atomii sunt alcătuiti din elemente și mai mici, numite protoni, electroni și neutroni.

Când forțele electrice și magnetice deplasează electronii de la un atom la altul, se formează un curent electric.

Cum se produce curentul electric?

În primul rând, pentru a genera electricitate, avem nevoie de o sursă de combustibil, cum ar fi cărbune, gaz, energie hidroelectrică sau eoliană.

În Australia, de exemplu, cea mai mare parte a furnizării de energie electrică este generată din combustibili tradiționali, cum ar fi cărbunele și gazul natural, aproximativ 14% provenind din surse de energie regenerabile.

Indiferent de combustibilul ales, majoritatea generatoarelor funcționează pe același principiu dovedit: o turbină rotește magneții înconjurați de sârmă de cupru, pentru a obține fluxul de electroni peste atomi, care, la rândul său, generează electricitate.

Cărbunele și gazele funcționează în moduri similare; ambii sunt arși pentru a încălzi apa, ceea ce creează abur și transformă turbina.

Sursele de energie regenerabile, precum hidroenergia și eolianul, funcționează ușor diferit, fie apa, fie vântul fiind utilizate pentru a roti turbina și pentru a genera electricitate.

Panourile solare fotovoltaice adoptă din nou o abordare diferită: generează energie electrică prin transformarea radiației solare în electricitate folosind semiconductori.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot