Cine a descoperit electricitatea? Ce este curentul electric?

02.02.2021
Cine a descoperit electricitatea? Ce este curentul electric?

Curentul electric este o formă de energie și apare în natură, deci nu a fost „inventat”. Cât despre cine a descoperit-o, există multe concepții greșite. Unii îi acordă credit lui Benjamin Franklin pentru descoperirea electricității, dar experimentele sale au ajutat la stabilirea legăturii dintre fulgere și electricitate, nimic mai mult.

Adevărul despre descoperirea energiei electrice este puțin mai complex și datează de mai bine de două mii de ani.

Cine a descoperit electricitatea?

În jurul anului 600 î.Hr., grecii antici au descoperit că frecarea blănii pe chihlimbar (rășină de copac fosilizată) a cauzat o atracție între cei doi și astfel ceea ce au descoperit grecii a fost de fapt electricitatea statică.

În plus, cercetătorii și arheologii din anii 1930 au descoperit vase cu foi de cupru în interiorul cărora cred că ar fi fost baterii antice menite să producă lumină pe terenurile antice romane. Dispozitive similare au fost găsite în săpăturile arheologice de lângă Bagdad, ceea ce înseamnă că persanii antici ar fi putut folosi și o formă timpurie de baterii.

Dar până în secolul al XVII-lea, au fost făcute multe descoperiri legate de electricitate, cum ar fi invenția unui generator electrostatic timpuriu, diferențierea dintre curenții pozitivi și negativi și clasificarea materialelor ca și conductori sau izolatori.

Ce este curentul electric?

Curentul electric face parte din viața noastră de zi cu zi, indiferent dacă ne uităm la natură și urmărim o furtună puternică sau, pur și simplu mergem la bucătărie, aprindem lumina și deschidem frigiderul.

Dar pentru a înțelege cu adevărat ce este de fapt electricitatea, trebuie să aruncăm o privire asupra științei la nivel atomic.

Atomii sunt particule mici și pur și simplu, sunt elementele de bază ale a tot ceea ce ne înconjoară, indiferent dacă este vorba de scaune, birouri sau chiar propriul nostru corp. Atomii sunt alcătuiti din elemente și mai mici, numite protoni, electroni și neutroni.

Când forțele electrice și magnetice deplasează electronii de la un atom la altul, se formează un curent electric.

Cum se produce curentul electric?

În primul rând, pentru a genera electricitate, avem nevoie de o sursă de combustibil, cum ar fi cărbune, gaz, energie hidroelectrică sau eoliană.

În Australia, de exemplu, cea mai mare parte a furnizării de energie electrică este generată din combustibili tradiționali, cum ar fi cărbunele și gazul natural, aproximativ 14% provenind din surse de energie regenerabile.

Indiferent de combustibilul ales, majoritatea generatoarelor funcționează pe același principiu dovedit: o turbină rotește magneții înconjurați de sârmă de cupru, pentru a obține fluxul de electroni peste atomi, care, la rândul său, generează electricitate.

Cărbunele și gazele funcționează în moduri similare; ambii sunt arși pentru a încălzi apa, ceea ce creează abur și transformă turbina.

Sursele de energie regenerabile, precum hidroenergia și eolianul, funcționează ușor diferit, fie apa, fie vântul fiind utilizate pentru a roti turbina și pentru a genera electricitate.

Panourile solare fotovoltaice adoptă din nou o abordare diferită: generează energie electrică prin transformarea radiației solare în electricitate folosind semiconductori.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising