Ce înseamnă a fi prosumator electric?

23.06.2023
Ce înseamnă a fi prosumator electric?

În vremurile în care puterea de cumpărare este la un nivel alarmant, iar facturile cad greu pe umerii consumatorilor, oamenii trebuie să știe cum să reducă cheltuielile. Anul 2023 reprezintă o perioadă în care energia are un preț exorbitant. Foarte multe persoane au început să investească în energie, astfel că plătesc mai puțin la facturi. Ce înseamnă să fii prosumator?

Ce este un prosumator?

prosumator

Cei care locuiesc la curte consumă de regulă mai multă energie electrică decât cei care stau la bloc. Acest lucru se traduce prin facturi mai mari, dar și un nivel al stresului la fel de mare. Într-o perioadă în care toate lucrurile au devenit scumpe, anumite persoane au prins trendul panourilor fotovoltaice, reușind să scadă în timp cheltuielile.

Conform definiției legale, un prosumator este o persoană fizică sau juridică, racordată la rețeaua electrică, care nu are doar drept de consumator, ci și de producător de energie din surse regenerabile. Oricine poate deveni prosumator, dar trebuie să fie respectați mai mulți pași.

Astfel că, pentru a deveni prosumator este nevoie de a deține o instalație specială de producere a energiei. Panourile fotovoltaice sau eoliene pot fi amplasate atât în curte, dar și pe suprafața unui bloc de apartamente sau a unui spațiu comercial. Prosumatorul trebuie să aibă o centrală electrică cu o putere de maximum 100 KW și să nu aibă ca activitate principală vânzarea de energie.

Scopul acestor instalații reprezintă reducerea poluării și a emisiilor de gaze, dar și un ajutor de a reduce cheltuielile. Cu toate acestea, în primă fază investiția va reprezenta o ambiție a investitorului.

Câtă energie electrică consumă lunar un român?

Consumul de electricitate reprezintă un factor al bogăției unei economii. Pentru că fiecare dintre noi vrea să plătească din ce în ce mai puțin, toți încercăm diverse metode de reducere a consumului. Cu toate acestea, nu toată lumea respectă pașii corecți prin care ar putea reduce consumul:

În mod obișnuit, o gospodărie din România consumă în medie 283 kWh/lună, adică un consum mediu de 9,4 kWh/zi. Principalele elemente care contribuie la consumul de energie sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot