Ce înseamnă a fi prosumator electric?

23.06.2023
Ce înseamnă a fi prosumator electric?

În vremurile în care puterea de cumpărare este la un nivel alarmant, iar facturile cad greu pe umerii consumatorilor, oamenii trebuie să știe cum să reducă cheltuielile. Anul 2023 reprezintă o perioadă în care energia are un preț exorbitant. Foarte multe persoane au început să investească în energie, astfel că plătesc mai puțin la facturi. Ce înseamnă să fii prosumator?

Ce este un prosumator?

prosumator

Cei care locuiesc la curte consumă de regulă mai multă energie electrică decât cei care stau la bloc. Acest lucru se traduce prin facturi mai mari, dar și un nivel al stresului la fel de mare. Într-o perioadă în care toate lucrurile au devenit scumpe, anumite persoane au prins trendul panourilor fotovoltaice, reușind să scadă în timp cheltuielile.

Conform definiției legale, un prosumator este o persoană fizică sau juridică, racordată la rețeaua electrică, care nu are doar drept de consumator, ci și de producător de energie din surse regenerabile. Oricine poate deveni prosumator, dar trebuie să fie respectați mai mulți pași.

Astfel că, pentru a deveni prosumator este nevoie de a deține o instalație specială de producere a energiei. Panourile fotovoltaice sau eoliene pot fi amplasate atât în curte, dar și pe suprafața unui bloc de apartamente sau a unui spațiu comercial. Prosumatorul trebuie să aibă o centrală electrică cu o putere de maximum 100 KW și să nu aibă ca activitate principală vânzarea de energie.

Scopul acestor instalații reprezintă reducerea poluării și a emisiilor de gaze, dar și un ajutor de a reduce cheltuielile. Cu toate acestea, în primă fază investiția va reprezenta o ambiție a investitorului.

Câtă energie electrică consumă lunar un român?

Consumul de electricitate reprezintă un factor al bogăției unei economii. Pentru că fiecare dintre noi vrea să plătească din ce în ce mai puțin, toți încercăm diverse metode de reducere a consumului. Cu toate acestea, nu toată lumea respectă pașii corecți prin care ar putea reduce consumul:

În mod obișnuit, o gospodărie din România consumă în medie 283 kWh/lună, adică un consum mediu de 9,4 kWh/zi. Principalele elemente care contribuie la consumul de energie sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot