Cum funcționează turbinele eoliene?

13.04.2022
Cum funcționează turbinele eoliene?

Turbinele eoliene sunt versiunea modernă a unei mori de vânt. Acestea pot transforma puterea vântului în electricitatea pe care o folosim cu toții pentru a ne alimenta casele și afacerile. Ele pot fi de sine stătătoare, furnizând doar una sau un număr foarte mic de locuințe sau întreprinderi, sau pot fi grupate pentru a face parte dintr-un parc eolian.

Vântul învârte paletele unei elice ale unei turbine în jurul unui rotor, care învârte un generator, care creează electricitate. Acesta este o formă de energie solară cauzată de o combinație a trei evenimente concurente:

Cum produc energie turbinele eoline?

Energia eoliană descrie procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera energie mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei) sau un generator poate converti această putere mecanică în energie electrică.

O turbină transformă energia eoliană în electricitate folosind forța aerodinamică de la palele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion sau o pală de rotor de elicopter, scrie despreenergie.ro. Când vântul curge peste lamă, presiunea aerului de pe o parte a lamei scade.

Diferența de presiune a aerului pe cele două părți ale lamei creează atât portanță, cât și rezistență. Forța de ridicare este mai puternică decât rezistența, ceea ce face ca rotorul să se învârtă.

Rotorul se conectează la generator, fie direct (dacă este o turbină cu antrenare directă), fie printr-un arbore și o serie de angrenaje (o cutie de viteze) care accelerează rotația și permit un generator mai mic fizic. Această translație a forței aerodinamice în rotația unui generator creează electricitate.

Majoritatea turbinelor eoliene se împart în două tipuri de bază:

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot