Cum funcționează turbinele eoliene?

13.04.2022
Cum funcționează turbinele eoliene?

Turbinele eoliene sunt versiunea modernă a unei mori de vânt. Acestea pot transforma puterea vântului în electricitatea pe care o folosim cu toții pentru a ne alimenta casele și afacerile. Ele pot fi de sine stătătoare, furnizând doar una sau un număr foarte mic de locuințe sau întreprinderi, sau pot fi grupate pentru a face parte dintr-un parc eolian.

Vântul învârte paletele unei elice ale unei turbine în jurul unui rotor, care învârte un generator, care creează electricitate. Acesta este o formă de energie solară cauzată de o combinație a trei evenimente concurente:

Cum produc energie turbinele eoline?

Energia eoliană descrie procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera energie mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei) sau un generator poate converti această putere mecanică în energie electrică.

O turbină transformă energia eoliană în electricitate folosind forța aerodinamică de la palele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion sau o pală de rotor de elicopter, scrie despreenergie.ro. Când vântul curge peste lamă, presiunea aerului de pe o parte a lamei scade.

Diferența de presiune a aerului pe cele două părți ale lamei creează atât portanță, cât și rezistență. Forța de ridicare este mai puternică decât rezistența, ceea ce face ca rotorul să se învârtă.

Rotorul se conectează la generator, fie direct (dacă este o turbină cu antrenare directă), fie printr-un arbore și o serie de angrenaje (o cutie de viteze) care accelerează rotația și permit un generator mai mic fizic. Această translație a forței aerodinamice în rotația unui generator creează electricitate.

Majoritatea turbinelor eoliene se împart în două tipuri de bază:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot