Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

06.01.2022
Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

Avioanele sunt cel mai rapid mijloc de transport pentru oamenii de rând. În doar câteva ore, orice pământean poate ajunge dintr-o parte în alta a Globului. Totuși, cât de rapide sunt, în medie, avioanele care transportă pasageri?

Avioanele de pasageri au o serie de caracteristici care le fac deosebit de potrivite pentru a transporta oameni, de la scaune pentru pasageri la sisteme de presurizare care fac ca mediul cabinei să fie sigur pentru pasageri.

Există două tipuri de avioane de pasageri: avioane private și avioane comerciale. Cele private sunt de obicei mici, cu o capacitate de pasageri sub 12 locuri. Avioanele comerciale sunt folosite de companiile aeriene pentru a transporta un număr mare de pasageri.

Pe lângă faptul că sunt mai mari, aeronavele comerciale sunt și mai rapide și au o rază de acțiune mai mare. Ambele tind să fie destul de scumpe, deși unele avioane private sunt destul de accesibile pentru pasionații de avioane.

Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

Un avion comercial tipic de pasageri zboară cu o viteză de peste 800 km/h atunci când sunt la o altitudine de aproximativ 10.000 m. În general, cu cât avionul zboară mai sus, cu atât poate călători mai repede. Această viteză mare poate fi atinsă doar la altitudine mare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aeronavele comerciale zboară atât de sus.

Iată câteva exemple de viteze de croazieră ale unora dintre cele mai comune tipuri de avioane:

Cel mai rapid avion de pasageri

În trecut, cel mai rapid avion de pasageri a fost Concorde, singurul avion de linie supersonic din istorie care a operat zboruri comerciale programate. Concorde a decolat pentru prima dată pe 2 martie 1969 și a intrat în circulație pe 21 ianuarie 1976. De atunci, până pe 24 octombrie 2003, a transportat pasageri cu viteze mai mari decât viteza sunetului, în principal între Paris și New York și Londra și New York, în mod regulat.

Avea un număr maxim de operare Mach de 2,04 (2500 km/h) și viteza de croazieră era 2474 km/h. De obicei, aeronava traversa Atlanticul în aproximativ trei ore și jumătate, uneori mai repede. De asemenea, Concorde deține recordul pentru cel mai rapid zbor transatlantic de pasageri.

Zborul record de la New York la Londra a avut loc pe 7 februarie 1996, iar cu ajutorul unui vânt puternic din spate a durat doar 2 ore, 52 de minute și 59 de secunde de la decolare până la aterizare.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising