Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

06.01.2022
Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

Avioanele sunt cel mai rapid mijloc de transport pentru oamenii de rând. În doar câteva ore, orice pământean poate ajunge dintr-o parte în alta a Globului. Totuși, cât de rapide sunt, în medie, avioanele care transportă pasageri?

Avioanele de pasageri au o serie de caracteristici care le fac deosebit de potrivite pentru a transporta oameni, de la scaune pentru pasageri la sisteme de presurizare care fac ca mediul cabinei să fie sigur pentru pasageri.

Există două tipuri de avioane de pasageri: avioane private și avioane comerciale. Cele private sunt de obicei mici, cu o capacitate de pasageri sub 12 locuri. Avioanele comerciale sunt folosite de companiile aeriene pentru a transporta un număr mare de pasageri.

Pe lângă faptul că sunt mai mari, aeronavele comerciale sunt și mai rapide și au o rază de acțiune mai mare. Ambele tind să fie destul de scumpe, deși unele avioane private sunt destul de accesibile pentru pasionații de avioane.

Cu ce viteză zboară un avion de pasageri?

Un avion comercial tipic de pasageri zboară cu o viteză de peste 800 km/h atunci când sunt la o altitudine de aproximativ 10.000 m. În general, cu cât avionul zboară mai sus, cu atât poate călători mai repede. Această viteză mare poate fi atinsă doar la altitudine mare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aeronavele comerciale zboară atât de sus.

Iată câteva exemple de viteze de croazieră ale unora dintre cele mai comune tipuri de avioane:

Cel mai rapid avion de pasageri

În trecut, cel mai rapid avion de pasageri a fost Concorde, singurul avion de linie supersonic din istorie care a operat zboruri comerciale programate. Concorde a decolat pentru prima dată pe 2 martie 1969 și a intrat în circulație pe 21 ianuarie 1976. De atunci, până pe 24 octombrie 2003, a transportat pasageri cu viteze mai mari decât viteza sunetului, în principal între Paris și New York și Londra și New York, în mod regulat.

Avea un număr maxim de operare Mach de 2,04 (2500 km/h) și viteza de croazieră era 2474 km/h. De obicei, aeronava traversa Atlanticul în aproximativ trei ore și jumătate, uneori mai repede. De asemenea, Concorde deține recordul pentru cel mai rapid zbor transatlantic de pasageri.

Zborul record de la New York la Londra a avut loc pe 7 februarie 1996, iar cu ajutorul unui vânt puternic din spate a durat doar 2 ore, 52 de minute și 59 de secunde de la decolare până la aterizare.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot