Ce viteză are un avion la decolare? Cum se dezlipește de la sol?

26.01.2021
Ce viteză are un avion la decolare? Cum se dezlipește de la sol?

Avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport în comun. Sunt mai multe modele pentru diferite sarcini, astfel avem aeronave care transportă oameni, mărfuri, avioane de război etc. În ceea ce priveşte viteza de deplasare, aceasta diferă de la un model la altul, la fel ca și cea de decolare.

Ce viteză trebuie să aibă un avion pentru a decola?

Decolarea unui avion presupune un proces cu mai multe etape, de la deplasarea aeronavei până la desprinderea de la sol. Trebuie specificat că indiferent de model o condiție este mereu îndeplinită: forța de ridicare trebui să dobândească o valoare mai mare decât valoarea de masă a aeronavei.

Plecarea și aterizarea avioanelor este influențată de direcția vântului. Nu multă lume știe, însă toate avioanele trebuie să decoleze și să aterizeze cu vântul în față pentru a asigura siguranța operațiunilor.

Pentru a înțelege cum funcționează o decolare o să prezentăm drept exemplu aeronavă Boeing 737. Astfel, mișcarea aviomului începe după ce motorul atinge aproximativ 800 rpm. Ulterior, pilotul eliberează treptat frânele.

Pentru a se ridica de la sol, Boeing-ul trebuie să atingă o viteză de aproximativ 180 km/h. Odată ajuns la această valoare, pilotul trage ușor de mâner, iar botul aeronavei se ridică. După aceea, avionul continuă să accelereze, însă pe două roți.  În momentul când avionul atinge viteza de 220 km/h decolează complet de pe sol.

Viteza de decolare pentru diferite avioane:

Dacă vântul este foarte puternic la sol, va fi nevoie de o viteză mai mare pentru ca aeronava să decoleze.

Care este cel mai mare avion din lume?

Antonov AN-225 sau An-225 Mriya este cea mai grea aeronavă construită vreodată. Nava de marfă cu șase motoare a fost realizată inițial la sfârșitul anilor 1980. Proiectarea ei a durat, doar, 3 ani și jumătate și a servit la transportului navetei rusești Buran. A fost construită de Antonov ASTC în Ucraina.

Acesta este cel mai mare avion din lume

 

Greutatea aeronavei este de 285 de tone și poate să decoleze cu o greutate de 640 de tone. Însă pentru a decola încărcat la maximum este nevoie de o pistă lungă de 3.5 km. Viteza de croazieră a navei Antonov AN-225 este de 800 km/h.

Istoria avionului

Avioanele au apărut la începutul secolului XX, iar primele modele nu erau nici rapide, nici încăpătoare. Frații Wright, au realizat pe 17 decembrie 1903, primul zbor propulsat, iar primul zbor efectiv autopropulsat a fost făcut de Traian Vuia.

România are o istorie bogată în aviație, iar Henri Coandă este cel care a inventat aparatul de zbor fără elice, acesta fiind propulsat de un motor cu reacție.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot