Curiozități despre avionul F-16 Fighting Falcon, din dotarea armatei române. În câte secunde poate întoarce la 180 de grade?

15.11.2021
Curiozități despre avionul F-16 Fighting Falcon, din dotarea armatei române. În câte secunde poate întoarce la 180 de grade?

F-16 Fighting Falcon este unul dintre cele mai cunoscute avioane de luptă din lume. Produs de americani, armata română are 17 unități F-16 care execută, conform MApN, misiuni de poliție aeriană „prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană, sub comanda NATO”. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre avionul de luptă F-16:

F-16 Fighting Falcon a fost proiectat inițial de General Dynamics și îmbunătățit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. La început, modelul a fost conceput ca avion de vânătoare cu greutate redusă;

Primul zbor al unui model F-16 avea loc în 1974. La acea vreme, președintele Statelor Unite ale Americii era Richard Nixon, scrie boldmethod.com.

Un model F-16 Fighting Falcon poate întoarce la 180 de grade în 13 secunde. Desigur, dacă aeronava efectuează virajul într-o coborâre, poate face virajul în mai puțin timp;

În funcție de greutate și de echipare, un F-16 poate ajunge la o viteză maximă de 2175 de km/h. F-16 este capabil să zboare cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului.

F-16 are unsprezece locuri unde pot fi atașate arme sau alte echipamente.

În anul 1998, un astfel de model costa 18,8 milioane de dolari;

Majoritatea piloților militari au poreclit F-16 „Vipera”, din cauza asemănărilor avionului cu capul șarpelui.

De-a lungul celor 50 de ani au fost construite peste 4.500 astfel de avioane.

F-16 a fost primul avion de luptă care a folosit un stick de control montat lateral. Stick-ul le permite piloților să-și odihnească brațul în timpul zborului, oferindu-le un control mai bun asupra avionului în manevrele cu care necesită o forță G ridicată.

Modelul F-16 este, de asemenea, relativ ușor de întreținut/reparat. 80% din panourile de acces pot fi deschise fără a folosi o scară sau un suport.

Forțele aeriene americane nu mai cumpără modelele F-16, dar americanii încă le construiesc pentru militarii străini.

Printre armatele care mai au în dotare avioane F-16 se numără Statele Unite ale Americii (țara care le și produce), Forțele Aeriene Regale ale Olandei, Israeli Air Force (Israel), Turkish Air Force (Turcia), Pakistan Air Force (Pakistan), Egyptian Air Force (Egipt), Republic of Korea Air Force (Coreea de Sud), Hellenic Air Force (Grecia), Republic of Singapore Air (Singapore).

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot