De ce acest lac din Australia are culoarea roz?

20.06.2018
De ce acest lac din Australia are culoarea roz?

Lacul Hillier, situat pe coasta de vest a Australiei, este unul dintre cele mai fascinante câteva lacuri roz de pe Pământ. Privit din aer, lacul pare a fi o mare gumă de mestecat. Totuși, de ce are această culoare?

În anul 2015, o echipă de cercetători ce lucrau pentru proiectul eXtreme Microbiome (XMP) a decis să afle de ce lacul este roz. Astfel, oamenii de știință au dus mai multe probe ADN la laborator.

Se pare că explicația constă în faptul că rozul apei este produs de zece specii de bacterii și mai multe tipuri de alge printre care Dunaliella salina şi Halobacteria. Una dintre speciile de bacterii, intitulată Salinibacter ruber, este responsabilă pentru mai mult de 33% din culoarea roz a apei. Spre deosebire de alte lacuri roz unde nuanța variază în funcție de adâncime, culoarea apei sărate din Hillier rămâne la fel de intensă chiar şi atunci când apa din lac este pusă într-un pahar sau într-un recipient transparent.

De ce Marea Neagră se numește astfel? De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Lacul Hillier cu a sa culoare fantastică este considerat a fi una dintre minunile Australiei, alături de Uluru, „piatra sacră”, Marea Barieră de Corali sau Pădurea de Eucalipt. Hillier are o lungime de 600 de metri și este înconjurat de o plajă cu nisip și păduri de eucalipt. Acesta a fost descoperit în anul 1802 de către navigatorul britanic Matthew Flinders.

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

La nivel mondial nu există decât opt lacuri de culoare roz, iar patru dintre acestea se găsesc în Australia: Laguna Hutt, Quairading Pink Lake, Lacul Roz și Lacul Hillier. Celelalte patru sunt situate în state diferite și pe continente distincte: Lacul Retba (Senegal), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada) și Masazirgol (Azerbaidjan).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot