150.000 de morți, carne de tun. Nepregătiți și neechipați. Cum au fost umiliți soldații români la Stalingrad?

01.02.2023
150.000 de morți, carne de tun. Nepregătiți și neechipați. Cum au fost umiliți soldații români la Stalingrad?

În perioada în care Ion Antonescu s-a aflat în fruntea României, țara noastră a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler. Cu toate că armata română era slab echipată, soldații noștri au fost aruncați în luptă împotriva forțelor rusești, pe frontul de la Stalingrad. Decizia de a intra în război fără a fi echipați corespunzător a fost luată de mareșal, iar urmările au fost catastrofale, fiindcă nu mai puțin de 150.000 de soldați și-au pierdut viața.

După ce a ajuns în fruntea României, în data de 4 septembrie 1940, Ion Antonescu s-a înțeles cu Adolf Hitler pentru un război fulger împotriva URSS-ului. Armata română nu a făcut altceva decât să o urmeze pe cea nazistă pe frontul de est. Lucrurile însă nu au evoluat așa cum au visat germanii.

Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă din istorie

Trupele naziste și cele române au încercat un război fulger la Stalingrad, însă au eșuat. Drept urmare, în vara și toamna anului 1942 forțele rusești au trecut la ofensivă. Această schimbare de atitudine a Armatei Roșii a însemnat și începutul sfârșitului lui Adolf Hitler. Ca atare, trupele românești au fost practic măcelărite la Stalingrad, Cotul Donului şi stepa calmucă.

Bătălia de la Stalingrad a avut loc în perioada 23 august 1942–2 februarie 1943 și este considerată a fi cea mai mare și mai sângeroasă bătălie din istoria omenirii. Acest conflict a rămas în memoria tuturor și pentru brutalitatea față de populația civilă. Potrivit datelor oficiale, soldații români au fost umiliți de trupele sovietice, care au venit precum un tăvălug peste ei. Cifrele susțin că nu mai puțin de 150.000 de militari români și-au pierdut viața în această bătălie. Istoricii susțin că numărul total de morți se ridică la peste 3 milioane de oameni.

Pierderile grele, retragerea constantă, lipsa de alimente și muniții, dificultatea de a primi întăriri… toate acestea au avut un efect foarte rău asupra moralului. Mulți doreau să treacă peste Volga, să scape de iadul Stalingradului. „Războiul lui Ivan: viață și moarte în Armata Roșie”.

Mari istorici ai țării au considerat această înfrângere o umilință maximă pentru armata română, care nu ar fi trebuit să se afle în acea zonă. Timpul a dovedit că decizia lui Ion Antonescu a fost una profund greșită. Practic, forțele românești erau slab echipate și prost organizate, misiunea fiind una sinucigașă.

La Armata 3 existau 48 de tunuri antitanc de 75 de milimetri, ceea ce însemna o piesă la 3-4 kilometri de front, în condiţiile în care inamicul a atacat cu 12 tancuri pe kilometru de front, iar Armata 4 avea 24 piese de 75 de milimetri la un front de 250 kilometri, ceea ce însemna un tun la 10 kilometri de front, scriau  Mihail Vasile-Ozunu şi Petru Otu în cartea „Înfrânţi şi uitaţi. Românii în bătălia de la Stalingrad“, potrivit adevarul.ro.

Așadar, Bătălia de la Stalingrad s-a dovedit a fi un eșec total pentru trupele naziste și cele române. Pentru deciziile sale, Ion Antonescu a fost judecat, condamnat la moarte și executat.

Foto: historia.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising