Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

08.03.2022
Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

Bătălia de la Stalingrad (23 august 1942 – 2 februarie 1943) este considerată cea mai sângeroasă confruntare militară din istoria omenirii. Lupta dintre Uniunea Sovietică pe de o parte și forțele Axei (Germania, Italia, Ungaria, Croația și România) pe de celaltă parte a fost una totală, în care au murit mai bine de 2 milioane de oameni. Bătălia de la Stalingrad a fost punctul de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a adus la eliberarea URSS-ului și îngenuncherea Germaniei naziste.

Lucruri mai puțin știute despre Bătălia de la Stalingrad

1. Ofensiva germană de ocupare a Stalingradului. Naziștii și-au lansat campania de capturare a orașului din sud-vestul Rusiei la 23 august 1942. Aceștia doreau să distrugă ceea ce a mai rămas din armata sovietică și să obțină controlul asupra câmpurilor petroliere din Caucaz.

2. Campania de vară a lui Hitler prevedea explicit capturarea Stalingradului. Cu exact o lună înainte ca germanii să lanseze ofensiva de la Stalingrad, liderul nazist a rescris obiectivele campaniei de vară, extinzându-le pentru a include ocuparea orașului rusesc. Germanii doreau să distrugă capacitatea industrială a zonei și să perturbe râul Volga pe care se afla.

3. Stalin a cerut ca orașul să fie apărat cu orice preț. Râul Volga avea o importanță aparte, fiindcă reprezenta ruta de la Caucaz și Marea Caspică până în centrul Rusiei, Stalingrad (numit astăzi Volgograd). Zona era importantă din punct de vedere strategic și a fost dat ordin să fie apărată cu orice preț. Hitler chiar a spus că, dacă orașul va fi capturat toți bărbații vor fi uciși, iar femeile și copiii vor fi deportați.

4. O mare parte a orașului a fost distrus de bombardamente. La începutul bătăliei, o bună bucată din Stalingrad a fost distrusă de bombardamente, după care au urmat luptele de gherilă.

5. Bătălia de la Stalingrad a fost cea mai mare luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit istoricilor, această confruntare a fost cea mai sângeroasă din istoria omenirii, nu mai puțin de 2,5 milioane soldați s-au luptat pentru a deține controlul orașului Stalingrad. Pierderile Axei în timpul bătăliei de la Stalingrad sunt estimate la 800.000 de oameni. Aici, intră și soldații capturați. Se estimează că forțele sovietice au pierdut 1.100.000 de soldați. Aproximativ 40.000 de civili au murit la Stalingrad.

6. De la începutul confruntării și până în octombrie, cele mai multe orașe erau sub controlul naziștilor. Cu toate acestea, sovieticii au păstrat controlul asupra zonelor de-a lungul malurilor Volgăi, ceea ce le-a permis să transporte provizii peste tot. Între timp, generalul sovietic Georgi Jukov a pregătit militarii pentru noi asalturi.

7. Atacul lui Jukov s-a dovedit un succes. Atacul în două direcți al generalului, lansat pe 23 noiembrie, a depășit armatele mai slabe ale Axei, română și maghiară, care protejau armata a 6-a germană, mai puternică. Drept urmare, armata nazistă a rămas fără protecție și a fost încercuită de sovietici.

8. Adolf Hitler a interzis armatei germane să se predea. Armata a 6-a a reușit să reziste până în februarie a anului următor, moment în care s-a predat. Numărul soldaților germani morți a fost de jumătate de milion până la sfârșitul bătăliei, cu alți 91.000 luați prizonieri.

9. Înfrângerea germanilor de la Stalingrad a avut efect și pe frontul de vest. Din cauza pierderilor grele de la Stalingrad, naziștii au retras un număr mare de oameni de pe frontul de vest pentru a-și reface forțele în est, potrivit historyhit.com.

Foto: historyhit.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro