Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

08.03.2022
Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

Bătălia de la Stalingrad (23 august 1942 – 2 februarie 1943) este considerată cea mai sângeroasă confruntare militară din istoria omenirii. Lupta dintre Uniunea Sovietică pe de o parte și forțele Axei (Germania, Italia, Ungaria, Croația și România) pe de celaltă parte a fost una totală, în care au murit mai bine de 2 milioane de oameni. Bătălia de la Stalingrad a fost punctul de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a adus la eliberarea URSS-ului și îngenuncherea Germaniei naziste.

Lucruri mai puțin știute despre Bătălia de la Stalingrad

1. Ofensiva germană de ocupare a Stalingradului. Naziștii și-au lansat campania de capturare a orașului din sud-vestul Rusiei la 23 august 1942. Aceștia doreau să distrugă ceea ce a mai rămas din armata sovietică și să obțină controlul asupra câmpurilor petroliere din Caucaz.

2. Campania de vară a lui Hitler prevedea explicit capturarea Stalingradului. Cu exact o lună înainte ca germanii să lanseze ofensiva de la Stalingrad, liderul nazist a rescris obiectivele campaniei de vară, extinzându-le pentru a include ocuparea orașului rusesc. Germanii doreau să distrugă capacitatea industrială a zonei și să perturbe râul Volga pe care se afla.

3. Stalin a cerut ca orașul să fie apărat cu orice preț. Râul Volga avea o importanță aparte, fiindcă reprezenta ruta de la Caucaz și Marea Caspică până în centrul Rusiei, Stalingrad (numit astăzi Volgograd). Zona era importantă din punct de vedere strategic și a fost dat ordin să fie apărată cu orice preț. Hitler chiar a spus că, dacă orașul va fi capturat toți bărbații vor fi uciși, iar femeile și copiii vor fi deportați.

4. O mare parte a orașului a fost distrus de bombardamente. La începutul bătăliei, o bună bucată din Stalingrad a fost distrusă de bombardamente, după care au urmat luptele de gherilă.

5. Bătălia de la Stalingrad a fost cea mai mare luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit istoricilor, această confruntare a fost cea mai sângeroasă din istoria omenirii, nu mai puțin de 2,5 milioane soldați s-au luptat pentru a deține controlul orașului Stalingrad. Pierderile Axei în timpul bătăliei de la Stalingrad sunt estimate la 800.000 de oameni. Aici, intră și soldații capturați. Se estimează că forțele sovietice au pierdut 1.100.000 de soldați. Aproximativ 40.000 de civili au murit la Stalingrad.

6. De la începutul confruntării și până în octombrie, cele mai multe orașe erau sub controlul naziștilor. Cu toate acestea, sovieticii au păstrat controlul asupra zonelor de-a lungul malurilor Volgăi, ceea ce le-a permis să transporte provizii peste tot. Între timp, generalul sovietic Georgi Jukov a pregătit militarii pentru noi asalturi.

7. Atacul lui Jukov s-a dovedit un succes. Atacul în două direcți al generalului, lansat pe 23 noiembrie, a depășit armatele mai slabe ale Axei, română și maghiară, care protejau armata a 6-a germană, mai puternică. Drept urmare, armata nazistă a rămas fără protecție și a fost încercuită de sovietici.

8. Adolf Hitler a interzis armatei germane să se predea. Armata a 6-a a reușit să reziste până în februarie a anului următor, moment în care s-a predat. Numărul soldaților germani morți a fost de jumătate de milion până la sfârșitul bătăliei, cu alți 91.000 luați prizonieri.

9. Înfrângerea germanilor de la Stalingrad a avut efect și pe frontul de vest. Din cauza pierderilor grele de la Stalingrad, naziștii au retras un număr mare de oameni de pe frontul de vest pentru a-și reface forțele în est, potrivit historyhit.com.

Foto: historyhit.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot