Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

08.03.2022
Curiozități despre Bătălia de la Stalingrad, cea mai sângeroasă luptă din istorie

Bătălia de la Stalingrad (23 august 1942 – 2 februarie 1943) este considerată cea mai sângeroasă confruntare militară din istoria omenirii. Lupta dintre Uniunea Sovietică pe de o parte și forțele Axei (Germania, Italia, Ungaria, Croația și România) pe de celaltă parte a fost una totală, în care au murit mai bine de 2 milioane de oameni. Bătălia de la Stalingrad a fost punctul de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a adus la eliberarea URSS-ului și îngenuncherea Germaniei naziste.

Lucruri mai puțin știute despre Bătălia de la Stalingrad

1. Ofensiva germană de ocupare a Stalingradului. Naziștii și-au lansat campania de capturare a orașului din sud-vestul Rusiei la 23 august 1942. Aceștia doreau să distrugă ceea ce a mai rămas din armata sovietică și să obțină controlul asupra câmpurilor petroliere din Caucaz.

2. Campania de vară a lui Hitler prevedea explicit capturarea Stalingradului. Cu exact o lună înainte ca germanii să lanseze ofensiva de la Stalingrad, liderul nazist a rescris obiectivele campaniei de vară, extinzându-le pentru a include ocuparea orașului rusesc. Germanii doreau să distrugă capacitatea industrială a zonei și să perturbe râul Volga pe care se afla.

3. Stalin a cerut ca orașul să fie apărat cu orice preț. Râul Volga avea o importanță aparte, fiindcă reprezenta ruta de la Caucaz și Marea Caspică până în centrul Rusiei, Stalingrad (numit astăzi Volgograd). Zona era importantă din punct de vedere strategic și a fost dat ordin să fie apărată cu orice preț. Hitler chiar a spus că, dacă orașul va fi capturat toți bărbații vor fi uciși, iar femeile și copiii vor fi deportați.

4. O mare parte a orașului a fost distrus de bombardamente. La începutul bătăliei, o bună bucată din Stalingrad a fost distrusă de bombardamente, după care au urmat luptele de gherilă.

5. Bătălia de la Stalingrad a fost cea mai mare luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit istoricilor, această confruntare a fost cea mai sângeroasă din istoria omenirii, nu mai puțin de 2,5 milioane soldați s-au luptat pentru a deține controlul orașului Stalingrad. Pierderile Axei în timpul bătăliei de la Stalingrad sunt estimate la 800.000 de oameni. Aici, intră și soldații capturați. Se estimează că forțele sovietice au pierdut 1.100.000 de soldați. Aproximativ 40.000 de civili au murit la Stalingrad.

6. De la începutul confruntării și până în octombrie, cele mai multe orașe erau sub controlul naziștilor. Cu toate acestea, sovieticii au păstrat controlul asupra zonelor de-a lungul malurilor Volgăi, ceea ce le-a permis să transporte provizii peste tot. Între timp, generalul sovietic Georgi Jukov a pregătit militarii pentru noi asalturi.

7. Atacul lui Jukov s-a dovedit un succes. Atacul în două direcți al generalului, lansat pe 23 noiembrie, a depășit armatele mai slabe ale Axei, română și maghiară, care protejau armata a 6-a germană, mai puternică. Drept urmare, armata nazistă a rămas fără protecție și a fost încercuită de sovietici.

8. Adolf Hitler a interzis armatei germane să se predea. Armata a 6-a a reușit să reziste până în februarie a anului următor, moment în care s-a predat. Numărul soldaților germani morți a fost de jumătate de milion până la sfârșitul bătăliei, cu alți 91.000 luați prizonieri.

9. Înfrângerea germanilor de la Stalingrad a avut efect și pe frontul de vest. Din cauza pierderilor grele de la Stalingrad, naziștii au retras un număr mare de oameni de pe frontul de vest pentru a-și reface forțele în est, potrivit historyhit.com.

Foto: historyhit.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot