Cum au încercat rușii să câștige Al Doilea Război Mondial cu o sanie blindată?

31.03.2023
Cum au încercat rușii să câștige Al Doilea Război Mondial cu o sanie blindată?

Armata Rusiei a fost considerată, până la războiul din Ucraina, una dintre cele mai puternice din lume. Ferocitatea ei fost dată și de cruzimea soldaților care făceau ravagii pe acolo pe unde treceau. Făcând o analiză mai atentă se poate observa că militarii ruși au fost mai mereu slab echipați și au încercat să facă față situației de pe front prin tot felul de inovații, mai mult sau mai puțin reușite.

Sania blindată, arma mortală a rușilor

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în iarna dintre 1939 și 1940 Stalin a dat ordin ca Rusia să cucerească Finlanda și a invadat această micuță țară. Celebra Armată Roșie ar fi trebuit să nu aibă nicio problemă cu cei aproximativ 3,7 milioane de finlandezi, însă lucrurile nu au stat deloc așa.

Trebuie precizat că Finlanda făcuse parte din Imperiul Rus până în 1917, iar Iosif Stalin dorea ca aceasta să fie integrată Uniunii Sovietice. Armata finlandeză era formată din 337 de mii de militari, bine antrenați, care știau să se descurce prin pădurile țării pline de troiene. Cel puțin la prima vedere. În realitate, soldații ruși, în număr de 1,7 milioane de oameni, erau slab echipați, iar artileria grea se deplasa cu greutate prin nămeți de zăpadă.

Liderii militari sovietici au decis că infanteria are nevoie de ajutor și au inovat o sanie blindată, denumită „Tancul de infanterie”. Din păcate pentru ei, a fost un eșec total.

L-au numit tanc pentru că era făcut dintr-un panou de blindaj de 12 milimetri grosime, echipat cu o gaură de tragere pentru puști… și o fantă de observare pentru soldat, astfel încât acesta să poată privi pe unde merge. Întreaga structură era montată pe schiuri și cântărea mai mult de 80 de kilograme, a povestit istoricul David Campbell, potrivit evz.ro.

Soldații ruși au murit pe capete

Sania blindată a fost o invenție pe timp de criză, scufundându-se din cauza greutății în nămeții de zăpadă din Finlanda. Soldații ruși au murit pe capete, însă au reuşit într-un final să cucerească teritoriul dorit. Acest lucru s-a întâmplat nu datorită echipamentelor militare sofisticate, ci prin simplul fapt că armata rusă era foarte numeroasă, astfel că murea un soldat și venea altul din urmă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot