Ce este carnea Black Angus? Ce gust are carnea de vită Angus?

08.02.2021
Ce este carnea Black Angus? Ce gust are carnea de vită Angus?

Dacă achiziționați carne tocată de la supermarket sau comandați o friptură la un restaurant, indiferent dacă este unul de top sau un lanț de fast-food, probabil veți găsi scris pe etichetă „carne de vită Angus”. 

Carnea Angus

Angus este catalogată a fi o carne de vită extrem de bine cotată, dar asta nu înseamnă că Angus este un grad de calitate sau că orice cumpărați cu etichetă Angus va fi mai bun decât orice altă tăietură. De fapt, carnea de vită Angus are foarte puțin de-a face cu calitatea cărnii.

Mai degrabă, Angus este numele rasei de vite. Carnea de vită este inspectată și clasificată și apoi comercializată către producători, magazine alimentare și restaurante. De asemenea, este stabilit la un preț mai mare decât alte tipuri de carne de vită.

Ce este carnea de vită Angus?

Termenul Angus nu implică faptul că acest tip de carne de vită este organică, naturală sau de un grad mai ridicat decât orice alt tip de carne de vită. Angus este numele rasei de bovine care a fost crescută în mod specific din vitele indigene din Scoția de către un bărbat pe nume Hugh Watson la mijlocul secolului al XIX-lea.

Se crede că aproape toate vitele Black Angus în viață au provenit din rezultatele încercărilor lui Watson de a maximiza pielea neagră a acestor animale. În anii 1870, aceste vite au fost aduse în Statele Unite și, în anii 1880, a fost înființată Asociația Americană Angus.

Există Angus negru și roșu, dar Angusul roșu nu este recunoscut de Asociația Americană Angus și este o rasă mult mai rară. De fapt, crescătorilor nu le este permis să-și înregistreze vitele Red Angus la Asociația Americană Angus. Black Angus, sau mai frecvent, Angus, este o rasă ascunsă de culoare neagră, fără coarne.

Rasa Angus are o serie de avantaje în ceea ce privește calitatea și producția cărnii și a devenit rapid un stoc favorit de reproducere pentru a reduce problemele de supra-reproducere la alte linii de bovine. Din această cauză și a popularității generale a Angus de către fermieri, a devenit cea mai populară rasă din Statele Unite.

Ce gust are carnea de vită Angus?

Carnea de vită Angus se dezvoltă cu marmorare mai bună (cantitatea de grăsime intramusculară) decât restul bovinelor. Majoritatea oamenilor sunt de acord că marmorarea îmbunătățește aroma, sensibilitatea și menține carnea suculentă în timp ce este gătită, în special la temperaturi ridicate.

Carnea de vită este clasificată pe baza marmorării, cu cel mai mare grad de marmorare rezervat pentru clasa Prime. „Prime” reprezintă mai puțin de trei la sută din toată carnea de vită produsă.

Cum se gătește?

Deoarece carnea de vită Angus este o rasă specifică de bovine și nu un anumit tip de carne de vită, se gătește în același mod în care se prepară orice altă carne. Dacă achiziționați carne de vită Angus tocată, trebuie să o gătiți până când nu mai este de culoare roz (cu excepția cazului în care o folosiți pentru a face burgeri – apoi pur și simplu gătiți după bunul plac).

Dacă faceți o friptură, ar trebui să o gătiți cu atenție, deoarece fiind mai scumpă decât alte tipuri de carne de vită, nu ați vrea să uscați carnea prea tare și să vă stricați masa.

Foto: Britannica

Cele mai noi articole
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
În secolul al XVII-lea, Transilvania și Moldova au fost lovite puternic de ciuma. Deși nu există o cifră exactă, se crede că epidemia din urmă cu trei secole a ucis peste 50.000 de oameni.... citește tot
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Sarea este ingredientul care dă gust mâncării. Aceasta, pe lângă faptul că ajută la potențarea celorlalte arome din preparatul culinar, duce și la neutralizarea gustului amar. Drept urmare,... citește tot