Ce este mânzat? Ce înseamnă carne de vită maturată?

19.02.2019
Ce este mânzat? Ce înseamnă carne de vită maturată?

În ultimii ani, românii au înțeles importanța consumului de carne de vită și de mânzat. Totuși, nu toată lumea știe ce este acela mânzat și sunt și mai puțini cei care înțeleg la ce se referă când pe un produs scrie „carne de vită maturată”.

Ce este mânzatul?

Înainte de toate, trebuie punctat un lucru: carnea de mânzat este extrem de apreciată și, așa cum era de așteptat, mai scumpă decât cea de vită. Pe românește, carnea de mânzat se situează între vițel și vită. Aceasta este matură, dar ceva mai fragedă decât carnea de vită. Conform definiției, mânzatul este un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, între câteva luni și doi ani.

Manzat

Carnea de vită maturată

Maturarea presupune păstrarea cărnii timp îndelungat, câteva săptămâni sau chiar luni, în condiţii de temperatură, umiditate şi ventilaţie controlate. Maturarea este, de fapt, “învechirea” controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. Maturarea cărnii diferă în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În această perioadă, carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare.

Spre deosebire de carnea de vită nematurată, cea maturată este mai fragedă, mai suculentă și, evident, mai aromată. Trebuie specificat faptul că pentru procesul de maturare nu se folosesc niciun fel de arome sau săruri.

Curiozități despre carnea de vită:

De ce este carnea atât de roșie și de frumoasă în magazin? Ce pun în ea?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Pentru mulți români, mai ales pentru cei care au crescut în anii ’80–’90, filmul indian „Lanțul amintirilor” („Yaadon Ki Baaraat”) rămâne strâns legat de serile petrecute la... citește tot
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot