Ce este mânzat? Ce înseamnă carne de vită maturată?

19.02.2019
Ce este mânzat? Ce înseamnă carne de vită maturată?

În ultimii ani, românii au înțeles importanța consumului de carne de vită și de mânzat. Totuși, nu toată lumea știe ce este acela mânzat și sunt și mai puțini cei care înțeleg la ce se referă când pe un produs scrie „carne de vită maturată”.

Ce este mânzatul?

Înainte de toate, trebuie punctat un lucru: carnea de mânzat este extrem de apreciată și, așa cum era de așteptat, mai scumpă decât cea de vită. Pe românește, carnea de mânzat se situează între vițel și vită. Aceasta este matură, dar ceva mai fragedă decât carnea de vită. Conform definiției, mânzatul este un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, între câteva luni și doi ani.

Manzat

Carnea de vită maturată

Maturarea presupune păstrarea cărnii timp îndelungat, câteva săptămâni sau chiar luni, în condiţii de temperatură, umiditate şi ventilaţie controlate. Maturarea este, de fapt, “învechirea” controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. Maturarea cărnii diferă în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În această perioadă, carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare.

Spre deosebire de carnea de vită nematurată, cea maturată este mai fragedă, mai suculentă și, evident, mai aromată. Trebuie specificat faptul că pentru procesul de maturare nu se folosesc niciun fel de arome sau săruri.

Curiozități despre carnea de vită:

De ce este carnea atât de roșie și de frumoasă în magazin? Ce pun în ea?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot