Tăierea porcului, tradiție europeană sau nu? În ce țări se mai practică obiceiul?

20.12.2023
Tăierea porcului, tradiție europeană sau nu? În ce țări se mai practică obiceiul?

Tradițiile sunt element important din România. Anual, milioane de porci sunt sacrificați în curțile sătenilor din țara noastră. Deși această acțiune este blamată de către comunitatea europeană, românii continuă să îl taie pe Ghiță pentru carne și grăsime din care fac preparate tradiționale. În ce țări din Balcani se mai practică tăierea porcului?

Tăierea porcului, tradiție europeană?

tăierea porcului

Venirea Crăciunului îi găsește pe români în curți pentru a se pregăti de una dintre cele mai vechi tradiții din țara noastră. Din cotețe se va alege porcul cel mai mare pentru a fi sacrificat. Grăsimea și carnea vor fi depozitate pentru anul care urmează. Se vor face cârnați, caltaboși, tobă, lebăr sau piftie. Osânza va fi transformată în untură, iar slănina va fi afumată și pusă la păstrare. În acest fel, românul va avea asigurată o mare parte din sursa de carne.

În ce țări se mai taie porcul?

În Europa, această tradiție există în cele mai multe dintre țări, precum: Armenia, Bulgaria, Croația, Cehia, Macedonia, Georgia, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Ungaria sau Serbia.

Tradiția spune că animalul trebuie sacrificat la finalul toamnei, respectiv începutul iernii. Acest timp este ales din mai multe considerente. Frigul, un aliat natural pentru a conserva carnea din timpul tăierii. În același timp, iarna este un timp bun pentru tăiere, pentru că animalul a acumulat de-a lungul anului greutate.

Porcul este sacrificat cu un cuțit și ulterior așezat pe un jgheab pentru a fi pârlit și apoi curățat. Cu un cuțit și apă fierbinte se îndepărtează părul, iar ulterior animalul este spălat pentru a fi pregătit pentru îndepărtarea organelor. În ultimii ani a apărut o metodă nu agreată de mulți, aceea a electrocutării animalului. Intestinele sunt îndepărtate, iar procesul de eviscerare se încheie cu fiecare bucată pusă pentru păstrare. În toate țările europene, modul tăierii are loc la fel, doar mâncarea ulterioară diferă.

Câți porci sunt tăiați de Crăciun în România?

Tradiția tăierii porcilor de Crăciun este un element de identitate pentru România. În fiecare Crăciun, curțile românilor au un lucru comun, apă fierbinte, porc și arta tăierii. Deși carnea este din ce în ce mai scumpă, oamenii nu se sfiesc să treacă peste această tradiție.

Anual, sunt sacrificați peste 1 milion de porci în România. În acest fel, oamenii reușesc să treacă cu brio peste sărbători și vremurile grele ale anului viitor. Vor putea scoate de la congelator o bucată de carne pentru a o pregăti oricând consideră.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot