De ce spunem ignat la tăierea porcului?

09.12.2022
De ce spunem ignat la tăierea porcului?

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar acest lucru nu poate să însemne decât un singur lucru pentru români: mâncare tradițională. Tăierea porcului este un obicei comun în România, datina fiind respectată an de an încă din vremea strămoșească. Totuși, ce este ignatul și de ce numim astfel la tăierea porcului?

De ce se taie porcul de ignat?

Ziua de 20 decembrie înseamnă o organizare la nivel național printre oamenii care au porci în gospodărie. Cu toate că această sărbătoare este blamată la nivel internațional pentru că animalele sunt chinuite când sunt sacrificate, ziua este respectată întru totul de către sătenii din România.

Cunoscută la nivel popular ca Ignatul porcilor, ziua este închinată Sfântului Ignație al Antiohiei și înseamnă combinarea practicilor păgâne cu cele creștine.

Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia și martir al Bisericii este o personalitate importată în cultura creștină. El ar fi fost pruncul luat în brațe de către Mântuitorul Iisus Hristos și dat ca exemplu de smerenie. Pentru că nu s-a lepădat de religia creștină, a fost trimis la moarte în arenă, ucis de către lei în jurul anului 110, când la domnie era Împăratul Traian. O parte din moaște se află în Catedrala de la Galați, Schitul Darvari din București și la Mănăstirea Tismana.

Sfântul Ignat e zis și Crăciunul țiganilor, ei fiind cei care la origini tăiau porcii. Conform legendelor, erau tăiați porcii negri, iar sângele și fierea erau puse deoparte pentru vindecarea bolilor.

Ce tradiții au fost uitate?

Deși modernismul neagă complet tradițiile vechi, acestea sunt păstrate încă de persoanele din mediul rural. Ziua de ignat este o sărbătoare importantă pentru români, însă cele mai multe obiceiuri din această zi nu au trecut testul timpului.

Ce obiceiuri se păstrează în prezent:

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot